Cenšas panākt valsts pilnībā apmaksātu C hepatīta ārstēšanu

foto vaccarezza.com.br
foto vaccarezza.com.br

“Hepatīta biedrība” grib panākt, lai valsts pilnībā apmaksātu C hepatīta ārstēšanu un par nepieciešamajām izmaiņām likumos sāktas diskusijas ar atbildīgajām institūcijām, portālu “Delfi” informēja biedrībā.

Biedrība vēlas panākt, lai valsts kompensācijas apjoms tiktu palielināts no esošajiem 75% līdz 100% un tā jau nākamnedēļ tiksies ar Veselības ministri Ingrīdu Circeni (V) un deputātiem, kuri darbojas Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijā.

Tiekoties ar atbildīgajām amatpersonām, biedrības pārstāvji ar atbildīgo institūciju pārstāvjiem runās par  C hepatīta izplatības pieaugumu pēdējo gadu laikā un sekām, kādas tā atstājusi, iezīmēs problemātiku, kas skar C hepatīta slimniekus un viņu tuviniekus kontekstā ar ārstēšanās izmaksām, kā arī runās par iespējamiem risinājumiem situācijas uzlabošanai.

Ar mērķi palielināt valsts atbalstu C hepatīta ārstēšanai biedrība kopš šā gada maija ir savākusi vairāk nekā 12 000 Latvijas iedzīvotāju parakstu, kurus kopā ar likumdošanas iniciatīvu paredzēts iesniegt Centrālajā vēlēšanu komisijā.

„Vairāk nekā 10 000 Latvijas iedzīvotāji ar saviem parakstiem ir apliecinājuši atbalstu mūsu nostājai, ka C hepatīta ārstēšanai ir jābūt pieejamai ikvienam, kuram tā ir nepieciešama. Tuvākajā laikā šos parakstus iesniegsim arī atbildīgajām institūcijām, uzsākot oficiālu mūsu ierosinājumu izskatīšanas procesu," norāda biedrības vadītāja Olita Mengote.

Mengote norāda, ka pašreiz C hepatīta pacienta līdzmaksājums par zālēm sasniedz vidēji 140 latus mēnesī; atsevišķos gadījumos tas pārsniedz pat 1000 latu mēnesī un ārstēšanās terapijas ilgums parasti ir 24 līdz 48 nedēļas.

Hronisks C vīrushepatīts ir nopietna vīrusa infekcijas izraisīta slimība, kas beigu stadijā izraisa aknu cirozi un vēlāk aknu vēzi, kas ir biežākais nāves iemesls aknu slimību gadījumā. Arvien straujāk pieaug to cilvēku skaits, kuri inficējas ar C hepatītu - uz 53 Latvijas iedzīvotājiem 2010.gadā bija ir viens inficētais

Biedrība norāda, ka aptuveni puse no viņiem ir spiesti atteikties no iespējas ārstēties, jo nevar to atļauties - valsts kompensē ārstēšanu tikai 75% apmērā. Katrs neārstētais pacients ir risks pārējai sabiedrības daļai un draud ar šīs slimības turpmāku izplatību, tādēļ kampaņas mērķis ir pievērst Latvijas iedzīvotāju uzmanību tam, cik nopietna ir šī problēma.

Kampaņas laikā Nacionālā veselības dienesta pārstāvji atzina - lai 2013. gadā pacientiem ar hronisku C vīrushepatītu kompensācijas apmēru palielinātu no 75% uz 100% ir nepieciešami papildus 940 000 lati gadā.

Hepatīta biedrība ir sabiedriska bezpeļņas organizācija, kas izveidota 2003. gadā, lai apvienotu  C vīrushepatīta inficētas personas, viņu radiniekus, ārstniecības personālu un citus cilvēkus kopīgā darbībā, lai risinātu ar slimību saistītos jautājumus medicīnas, sociālajā, ekonomiskajā, izglītības un citās jomās.


Написать комментарий