Smēķēšanas apkarošana Eiropā: uz paciņām milzu brīdinājumi un aromatizēto cigarešu aizliegums

foto ehow.com
foto ehow.com

Eiropas Komisija (EK) pēc vairāku gadu darba trešdien ir nolēmusi pārskatīt direktīvu par tabakas izstrādājumiem. Ierosinājumi, kas patlaban nodoti apspriešanai, ietver jaunus un stingrākus noteikumus tabakas izstrādājumu ražošanai, noformēšanai un tirdzniecībai, portālu "Delfi" informēja EK pārstāvniecībā.

Paredzēts aizliegt lietot cigaretes, tinamo tabaku un bezdūmu cigaretes ar raksturīgiem aromātiem (piemēram, mentols, ķirši, āboli) un tie noteiks, ka uz iepakojumiem obligāti jālieto lieli ilustratīvi brīdinājumi par ietekmi uz veselību.

Turklāt tiek ierosināti pasākumi saistībā ar līdz šim īpaši neregulētiem izstrādājumiem, piemēram, elektroniskajām cigaretēm un smēķēšanai paredzētiem augu izcelsmes izstrādājumiem. Košļājamai tabakai un šņaucamajai tabakai piemēros īpašus marķēšanas un sastāvdaļu noteikumus.

"Mēs to paveicām! Eiropas Komisija solīja sagatavot priekšlikumu par tabakas izstrādājumiem līdz 2012. gada beigām, un šodien es iepazīstinu ar šo priekšlikumu veselības ministrus un Eiropas Parlamentu. Skaitļi runā paši: tabakas izstrādājumi nogalina pusi to lietotāju un izraisa spēcīgu atkarību. Ņemot vērā, ka 70 % smēķētāju sāk smēķēt pirms 18 gadu vecuma, šodienas priekšlikuma mērķis ir padarīt tabakas izstrādājumus un smēķēšanu mazāk pievilcīgu un tādējādi atturēt jauniešus sākt lietot tabakas izstrādājumus," sacīja Veselības un patērētāju politikas komisārs Tonio Borgs.

Viņš piebilda: "Patērētājus nedrīkst maldināt. Tabakas izstrādājumiem jāizskatās un jāgaršo kā tabakas izstrādājumiem, un šis priekšlikums nodrošinās, ka pievilcīgs iepakojums un aromāts netiek izmantoti kā mārketinga stratēģija."

Pašreizējā Tabakas izstrādājuma direktīva ir spēkā kopš 2001.gada. Kopš tā laika ir notikusi ievērojama zinātnes, tirgus un starptautiska attīstība. Piemēram, ir gūti jauni pierādījumi par tabakas izstrādājumos lietotajiem aromatizētajiem un to, cik lietderīgi ir brīdinājumi par ietekmi uz veselību. Tirgū ienākuši jaunievedumi, piemēram, elektroniskās cigaretes. Jaunākajās mārketinga stratēģijās izmanto pievilcīgu iepakojumu un aromātus. Starptautiskā līmenī ES un visas tās dalībvalstis ir ratificējušas PVO Pamatkonvenciju par tabakas kontroli (PKTK), kas stājās spēkā 2005. gada februārī.

Tādēļ daži no direktīvas pašreizējiem noteikumiem ir novecojuši. Turklāt dalībvalstis ir izmantojušas dažādas regulatīvas pieejas, kā rezultātā radās atšķirības dalībvalstu tiesību aktos par tabakas izstrādājumu ražošanu, noformēšanu un tirdzniecību.

EK atbalstītais priekšlikums paredz, ka uz cigarešu un tinamo tabakas izstrādājumu iepakojuma jābūt kombinētam attēla un rakstiskam brīdinājumam par ietekmi uz veselību, kas aizņem 75 % virsmas – iepakojuma priekšpusē un aizmugurē–, un uz tā nedrīkst būt reklāmas elementu.

Pašreizējo informāciju par darvas, nikotīna un oglekļa monoksīda saturu, ko uzskata par maldinošu, paciņas sānos aizstāj ar informatīvu paziņojumu par to, ka tabakas dūmi satur 70 vielas, kas izraisa vēzi. Ja dalībvalstis vēlas, tās var pieprasīt iepakojumus bez zīmoliem.
Tāpat tiks ieviests elektroniskās ziņošanas formāts par sastāvdaļām un emisijām. Priekšlikumā paredzēts aizliegt cigaretes, tinamos tabakas izstrādājumus un bezdūmu tabaku ar raksturīgu aromātu un izstrādājumus ar palielinātu toksicitāti un spēju izraisīt atkarību.

Savukārt bezdūmu tabakai tiek saglabāts orālai lietošanai paredzētas tabakas aizliegums, izņemot attiecībā uz Zviedriju. Uz bezdūmu tabakas izstrādājumu iepakojuma redzamākās virsmas jābūt brīdinājumiem par ietekmi uz veselību, un nedrīkst pārdot izstrādājumus ar raksturīgu aromātu.

Tirgū būs atļauts laist tādus nikotīnu saturošus izstrādājumus (piemēram, elektroniskās cigaretes), kuru nikotīna deva ir zemāka par noteikto nikotīna maksimālo saturu, taču uz šiem izstrādājumiem jābūt brīdinājumiem par ietekmi uz veselību; ja nikotīna deva izstrādājumos ir virs noteiktā maksimālā satura, tos atļauj tikai tad, ja tie apstiprināti kā zāles, piemēram, nikotīna aizvietošanas terapijā. Uz augu izcelsmes cigaretēm jābūt brīdinājumiem par ietekmi uz veselību.

Lai nodrošinātu, ka tabakas izstrādājumi netiek pārdoti bērniem un pusaudžiem, ir paredzēts, ka mazumtirgotājiem, kuri vēlas pārdot izstrādājumus internetā, ir jāziņo par savu darbību un jāievieš vecuma pārbaudes mehānisms. Tāpat paredzēts ieviest uzraudzības un izsekošanas sistēmu un drošības elementus (piemēram hologrammas), lai nodrošinātu, ka tirdzniecībā ES nonāk tikai direktīvas prasībām atbilstoši izstrādājumi.

Pēc EK lēmuma nākamais posms ir priekšlikuma apspriešana Eiropas Parlamentā un Ministru padomē. Priekšlikumu paredzēts pieņemt 2014.gadā un tas stātos spēkā 2015.–2016. gadā.


Написать комментарий