Eiro ieviešana radīšot papildus 33 tūkstošus darba vietu

foto: ntz.lv
foto: ntz.lv

Pateicoties eiro ieviešanai, līdz 2020. gadam varētu tikt papildus izveidotas ap 33 tūkstoši jaunu darba vietu, dodot iespēju strādāt bezdarbniekiem, Finanšu ministrijas rīkotajā preses konferencē par eiro ieviešanas ieguvumiem sacīja eksperti.

Viņi norāda, ka no pievienošanās eirozonai iegūs dažādas iedzīvotāju grupas, piemēram, patērētājiem mazināsies cenu nestabilitātes riski. Cenu kāpums, pamatojoties uz citu eiro ieviesušo valstu pieredzes, ir gaidāms neliels (vidējais rādītājs citās jaunajās eirozonas valstīs – 0,3%), savukārt atsevišķas preces, piemēram, elektrotehnika, varētu kļūt lētāka pieaugošās konkurences rezultātā.

Pensionāriem tiek solīta sociālo fondu stabilitāte un ienākumi, balstoties uz pensiju fondu izaugsmi, kā arī tiks radīta iespēja pensiju indeksācijai.

Tāpat bezdarbniekiem un jauniešiem būs pieejams plašāks darba tirgus.

Ieguvumi gaidāmi arī zemniekiem, skaidro FM, uzsverot, ka praktiskie visātrākie ieguvumi būs konvertācijas izmaksu zudums tiešmaksājumiem un izdevīgāki kredītņemšanas nosacījumi, taču vēl svarīgāk ir tas, ka Latvijā kā eirozonas dalībvalstī vairāk ieklausīsies, un Latvijas pārstāvju argumenti tiks labāk sadzirdēti Eiropas Savienībā (ES), uzskata eksperti. Šāda dziļāka integrācija ES dos mums papildu ietekmi cīnīties par savas valsts interesēm, tai skaitā par zemkopības nozares vajadzībām.

Kopējā valsts ekonomiskā izaugsme eiro ieviešanas rezultātā ilgtermiņā palielināsies, vēl vairāk ceļot labklājības līmeni, līdz ar ko ieguvumus izjutīs ikviens, tai skaitā mazāk nodrošinātie sabiedrības slāņi, uzskata eksperti.aikā bezdarbnieku skaits Latvijā ir samazinājies no aptuveni 130 000 līdz 104 000 cilvēku. Reāli bez darba gan varētu būt vēl par pāris desmit tūkstošiem lielāks cilvēku skaits, atzina Kalvāne.Kā ziņots, arī pērnā gada novembra beigās reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā bija 10,6% un salīdzinājumā ar septembri tas bija samazinājies par 0,1 procentpunktu.

Db.lv jau rakstīja, ka šā gada sākumā bezdarba līmenis Latvijā nav samazinājies un joprojām ir 10,6% līmenī, kas pēc Nodarbinātības valsts aģentūras direktores Ineses Kalvāns  vārdiem, atbilst 2009.gada sākumam jeb ekonomiskās krīzes sākumam.

Pērnā gada laikā bezdarbnieku skaits Latvijā ir samazinājies no aptuveni 130 000 līdz 104 000 cilvēku. Reāli bez darba gan varētu būt vēl par pāris desmit tūkstošiem lielāks cilvēku skaits, atzina I. Kalvāne.

Kā ziņots, arī pērnā gada novembra beigās reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā bija 10,6% un salīdzinājumā ar septembri tas bija samazinājies par 0,1 procentpunktu.
 


Написать комментарий