Pētījums: no Latvijas nelegāli «aizplūduši» vismaz 3,16 miljardi latu

foto: neoidiotisms.blogspot.com
foto: neoidiotisms.blogspot.com

Desmit gadu laikā no Latvijas nelikumīgi "izpumpēti" gandrīz 3,16 miljardi latu, un, rēķinot nelegālo kapitāla aizplūšanu uz vienu iedzīvotāju, tas ir viens no sliktākajiem rādītājiem Austrumeiropā, liecina ASV pētnieciskās organizācijas "Global Financial Integrity" (GFI) decembrī prezentētais ziņojums par šo problēmu pasaulē.

Ziņojumā organizācija norāda, ka laika posmā no 2000. līdz 2010.gadam no Latvijas "aizplūduši" vismaz 68 miljardi ASV dolāru, galvenokārt - uzrādot nepatiesas ziņas par preču muitošanas vērtību, lai būtu iespējams izvairīties no nodokļu nomaksas.


GFI ziņojumā analizē oficiālo statistiku un mēģina izsekot un novērtēt nelegālo kapitāla aizplūšanu no valstīm. GFI centies noteikt narkotiku, vergu un ieroču iegādei izmantotās naudas apmērus, kā arī novērtēt izvairīšanos no nodokļiem, korupcijas un kontrabandas apmērus, kā arī citas nelegālās un puslegālas darbības vērienu. Pētnieki atzīst, ka novērtējums ir ļoti piesardzīgs, un, iespējams, reālie apmēri ir krietni lielāki, taču tos nevar novērtēt, analizējot tikai statistikas datus.

Nelegāli aizplūdušo līdzekļu apjoms uz vienu iedzīvotāju Latvijā ir 2946 dolāri (1552 lati), Lietuvā – 2072 dolāri (1091 lats), Igaunija GFI ziņojumā netiek minēta, Krievijā – 1058 dolāri (557 lati). Sliktākā situācija ir Melnkalnē (9892 dolāri) un Horvātijā (3438).

Pētnieki secina, ka nelegālā nauda no valstīm aizplūst uz starptautisko konglomerātu kontrolētajām "ārzonām" vai komercbankām attīstītajās Rietumvalstīs. Pagājušā un aizpagājušā gada statistika vēl nav apstrādāta, bet 2010.gadā no mazāk attīstītajām valstīm vien uz Rietumu ekonomikām aizplūda 871 miljards ASV dolāru (aptuveni 460 miljardi latu), bet desmit gadu laikā (no 2000. līdz 2010.gadam) – 5,86 triljoni dolāru (2,64 miljardi latu).

Pētnieki norāda, ka valstīm, kuru ekonomika vēl attīstās, šāda kapitāla aizplūšana ir katastrofa, jo šo naudu varēja izmantot investīcijām infrastruktūrā, veselības aprūpē, izglītībā. "Šo naudu varēja izmantot, lai paglābtu cilvēkus no nabadzības un glābtu viņu dzīvības," atzīmē pētniece Sāra Freitasa.

No Latvijas aizplūdusī summa, salīdzinot ar citu valstu zaudējumiem, nav milzīga, taču pētījumā iekļauti dati tikai par Latviju laika posmā no 2001. līdz 2008.gadam. Lielākā daļā – 5,6 miljardi dolāru (2,64 miljardi latu) – naudas no Latvijas "izvesta", izmantojot importējamo un eksportējamo preču vērtības mākslīgu palielināšanu vai pazemināšanu izrakstītajos rēķinos. Naudu no valsts izved paši uzņēmēji, lai samazinātu nodokļos un nodevās maksājamās summas.

Starptautiskās noziedzīgi iegūtās "naudas atmazgāšanas" apkarošanas grupas FATF ziņojumā skaidrots, ka "naudas atmazgāšana", palielinot un pazeminot preču vērtību izrakstītajos rēķinos, ir viens no vecākajiem paņēmieniem, kā nelegāli pārvest pāri robežai kādas vērtīgas mantas. Eksportētājs norāda rēķinā preču vērtību, kas ir zemāka par "taisnīgu tirgus cenu", bet tirgū par precēm viņš iegūs vairāk līdzekļu, un daļu var nodot importētājam.
Tāpat norādot lielāko summu rēķinā, eksportētājs varēs saņemt no importētāja līdzekļus atpakaļ, jo darījuma summa būs lielāka nekā importētāja iegūtā preču taisnīgā tirgus cena.

Eksportētājs, kurš palielina preču vērtību, var būtiski palielināt pievienotās vērtības nodokļa atmaksas summu, bet importētājs, saņemot preces par zemāku cenu, var maksāt mazākas muitas nodevas.

Turklāt, jo sarežģītāka shēma, jo grūtāk muitas dienestiem "pieķert" tirgotājus cenu mākslīgā palielināšanā vai pazemināšanā.


Написать комментарий