Latvijā modē sievai un vīram mainīties uzvārdiem

foto: apollo.lv
foto: apollo.lv

Latvijā uzvārda maiņa sievietēm pēc laulībām ir sen ierasta tradīcija, bet vārdu gan nomaina daudz retāk– vidēji 200 cilvēku gadā. Latvijas Numerologu biedrības vadītājs Kristaps Baņķis norāda, ka, mainot vārdu, būtiski var mainīties izpratne par to, kā realizēt savu dzīvi.

Daudzi vecāki konsultējas ar numerologu, pirms dod vārdu savam mazulim. Arī tad, ja cilvēks grib mainīt vārdu vai uzvārdu, viņš mēdz izrunāties ar numerologu. «Skaitlis tikai informē, bet vārds ir maģisks,» uzsver psiholoģisko zinātņu doktors, ezoteriķis, astrologs un tarologs Andrejs Žandrs.

Pēdējā laikā aizvien biežāk sievas nevis pāriet vīra uzvārdā, bet pievieno to jau savējam. Turklāt arī daži vīri mēdz rīkoties tāpat. Tā, piemēram, slavenā baletdejotāja Elza Leimane Martinova pēc laulībām savam dzimtas uzvārdam pievienoja vīra Raimonda uzvārdu. «Gribēju daļiņu no viņa sev oficiāli un arī tāpēc, ka ienācu Martinovu ģimenē.» Savukārt mūziķi Jānis HolšteinsUpmanis (jeb Goran Gora) un «astronautu» līdere Māra UpmaneHolšteine apmainījās ar uzvārdiem.

«Pirmkārt, abi esam publiskas personas, esam uz skatuves,» skaidro Goran Gora. «Ir klasiski, ja sieva pieņem vīra uzvārdu, bet Mārai viņas uzvārds ir arī kā firmas zīme. Mēs ātri sapratām, ka nebūtu godīgi, ja vienam jāmaina uzvārds. Mēs ar uzvārdiem apmainījāmies abi un uzskatām to par elegantu cieņas žestu. Tas bija otrs iemesls. Jā, un Mārai vecākais brālis arī ir Jānis, tātad viens Jānis Upmanis jau ir.


Написать комментарий