ASV vēstnieks Latvijā: Starp ASV un Latviju ir ļoti spēcīga partnerība un silta draudzība

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Starp ASV un Latviju ir ļoti spēcīga partnerība un silta draudzība, laikrakstam Latvijas Avīze atklājis ASV vēstnieks Latvijā Marks Pekala, kurš Latvijā strādā jau pusgadu.

Jautāts, kā ASV prezidenta Baraka Obamas atkalievēlēšana ietekmēs Latviju, viņš atbildēja, ka viņi sāk darbu uz B.Obamas iepriekšējā termiņa politikas pamata. "Prezidents labi saprot Eiropu un Latviju, tāpat kā jaunais valsts sekretārs Džons Kerijs. Mans darbs ir stiprināt draudzību un partnerību starp mūsu valstīm. Es vēlos redzēt lielāku ekonomisko attiecību attīstību. Mans darbs ir arī veicināt cilvēciskos kontaktus – lai vairāk amerikāņu iepazītu Latviju un latvieši – ASV," sacīja M.Pekala. Viņš arī uzsvēra, ka amerikāņu investīcijas pēdējos gados strauji kāpušas, tāpat kā savstarpējā tirdzniecība. "Šeit ir liels potenciāls informācijas un komunikāciju tehnoloģijās, enerģētikas, ražošanas un mežsaimniecības jomās," piebilda ASV vēstnieks.

Viņš laikrakstam arī uzsvēra, ka Eiropa ir ASV galvenais partneris. "Pašlaik pasaule ir sarežģīta. Tajā ir izaicinājumi ekonomikā, politikā, aizsardzībā, drošībā, terorisma un slimību draudi, klimata pārmaiņas. Neviena valsts vienatnē nespēj tikt galā ar tiem. ASV vajadzīgi partneri, un mēs meklējam tādus, kuriem ir tās pašas vērtības un mērķi. Eiropu mēs redzam kā šādu partneri," atzina vēstnieks.

Uz jautājumu, vai nākamajos četros gados gaidāma B.Obamas vizīte Latvijā, M.Pekala sacīja, ka pagaidām prezidenta ārzemju vizīšu plāns nav vēl zināms.

M.Pekala gan norādīja, ka nekomentēs Latvijas iekšpolitiku. "Es sekoju savai iecerei – daudz runāju par ASV un mūsu kultūru un politiku. Es pārstāvu ASV un esmu prezidenta Baraka Obamas pārstāvis Latvijā. Esmu priecīgs, ka varu runāt ar cilvēkiem par to, kas ir labs manā valstī un pie kā mūsu valstij jāstrādā. Es gribu būt aktīvs, veicinot Latvijas un ASV partnerību," intervijā norādīja vēstnieks.


Написать комментарий