Saeima noraida kārtējo SC ierosinājumu samazināt PVN likmi

foto: kasjauns.lv
foto: kasjauns.lv

Saeima ceturtdien nenodeva izskatīšanai komisijās "Saskaņas centra" (SC) frakcijas sagatavotos kārtējos grozījumus Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likumā, kas paredzēja noteikt 5% samazināto PVN likmi siltumenerģijas, elektroenerģijas, gāzes un ūdens piegādēm, ja to patērētājs ir iedzīvotājs, kurš pērk un patērē siltumenerģiju mājsaimniecības vajadzībām.

Likumprojekts paredzēja, ka PVN 5% likmi piemēro koksnes kurināmā piegādēm, ja tā faktiskais patērētājs pērk un patērē koksnes kurināmo mājsaimniecības vajadzībām. Tāpat SC rosināja 5% PVN likmi piemērot siltumenerģijas, elektroenerģijas un gāzes piegādēm, ja to faktiskais patērētājs ir iedzīvotājs un to patērē mājsaimniecības vajadzībām.


Šādas izmaiņas SC piedāvāja īstenot ne vēlāk par šā gada 1.jūniju.

Vienlaikus tika rosināts 5% likmi paredzēt arī par ūdens piegādi iedzīvotājiem.

Saeima jau janvāra beigās, skatot sagatavotos grozījumus Pievienotās vērtības nodokļa likumā, neatbalstīja Zaļo un zemnieku savienības un SC priekšlikumus samazināt pievienotās vērtības nodokli apkurei un pārtikai.

Pirms tam parlamenta atbalstu neguva arī SC priekšlikums samazināt PVN likmi apkurei no 12 līdz 5% iedzīvotājiem, kuri pērk un patērē siltumenerģiju mājsaimniecības vajadzībām. Savukārt pērn novembrī Saeima jaunajā PVN likumprojektā noraidīja identisku SC ideju par samazinātu nodokļa likmi 5% apmērā siltumenerģijai mājsaimniecībās.

Jau ziņots, ka otrdien protesta akcijā pie valdības mājas ap 700 cilvēku prasīja samazināt PVN apkurei no 12% līdz 5%.

Piketu rīkoja arodbiedrība "LABA". Tā uzsvēra, ka līdz 2009.gadam PVN siltumenerģijai bija 5% apmērā, bet, sākoties krīzei, valdība sāka neatlaidīgi to kāpināt līdz pat 12%.


Написать комментарий