Saeimā konceptuāli atbalsta stingrāku smēķēšanas ierobežošanu

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Saeima ceturtdien pirmajā lasījumā pauda konceptuālu atbalstu grozījumiem likumā, kas paredz aizliegt smēķēt uz daudzdzīvokļu dzīvojamo māju balkoniem, lodžijām, kāpņu telpās, gaiteņos un citās koplietošanas telpās, kā arī uz publisko ēku vai būvju balkoniem un lodžijām un tuvāk par desmit metriem no daudzdzīvokļu dzīvojamo māju un publisko ēku vai būvju ieejām, ārējām kāpnēm vai lieveņiem.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti, kuri virzīja izskatīšanai šo likumprojektu, gan iepriekš izteikuši bažas, kā šādas likuma prasības būs iespējams izkontrolēt.


Grozījumi likumā "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu" vienlaikus paredz arī tiesības pašvaldībām izdot noteikumus, kuros noteikt papildu smēķēšanas aizliegumus vai ierobežojumus, lai nepieciešamības gadījumā aizsargātu iedzīvotājus no pakļaušanas tabakas dūmu ietekmei.

Piemēram, pašvaldības savos saistošajos noteikumos varētu paredzēt aizliegumu smēķēt publiskos pasākumos, parkos, skvēros un uz atsevišķām ielām, kā arī peldvietās un pie vēstures un kultūras pieminekļiem.

Paredzēts, ka pašvaldību papildu izdoto noteikumu ievērošanas kontroli "neuzkraus" Valsts policijai, bet gan attiecīgās domes pilnvarotajai institūcijai vai amatpersonai. Līdz ar to pašvaldības, kurām nav savas pašvaldības policijas, varēs šim darbam veidot savas uzraudzības institūcijas vai arī pilnvarot noteiktas personas.


Написать комментарий