Zirga gaļa atklāta arī produktos Vācijā

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Zirga gaļa, paplašinot Eiropu pārņēmušo skandālu, ir atklāta saldētā lazanjā, kas nopērkama Vācijas lielveikalos. Veikalu tīkli ceturtdien sākuši produkta izņemšanu no tirdzniecības, vēsta raidsabiedrība BBC.

Lielveikalu ķēde "Real" paziņoja, ka no tirdzniecības ir izņēmusi saldēto lazanju, kurā atklāta zirga gaļa. Citi pārtiks tirgotāji, to skaitā "Tengelmann" un "Rewe", pārbauda pārstrādātās liellopu gaļas produktus savos plauktos.


"Delfi", atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja, ka Eiropas Komisija (EK) trešdienas vakarā paziņoja, ka aicinās visas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis veikt dezoksiribonukleīnskābju (DNS) testus liellopa gaļas produktiem, lai pārbaudītu, vai tajos nav zirga gaļa.

Ieteikums veikt DNS testus trīs mēnešus no 1.marta ir daļa no plāna, kuru EK izstrādājusi Eiropas zirga gaļas skandāla apturēšanai, sacīja ES veselības komisārs Tonio Borgs, noslēdzoties skandāla skarto valstu ministru sarunām Briselē.

EK arī ierosinās ES dalībvalstīm pārbaudīt zirga gaļu, lai konstatētu, vai tajā nav veterinārijas medikaments fenilbutazons, kas var būt bīstams cilvēkiem, sacīja Borgs.

Zirga gaļa, kas uzdota par liellopa gaļu, var būt pārdota 16 Eiropas valstīs. Šis skandāls ir radījis jautājumus par pārtikas piegādes ķēžu sarežģītību Eiropas Savienībā, un daļa lielveikalu izņēmuši no tirdzniecības saldētās liellopu gaļas maltītes.

Lielbritānijā, kur zirga gaļas ēšana ir tabu, lielveikalu gigants "Tesco", saldētās pārtikas firma "Findus" un lēto lielveikalu ķēde "Aldi" bija saņēmuši malto gaļu, kuras sastāvā izrādījās zirga gaļa, no Francijas firmas "Comigel". Ir apstiprināts, ka zirga gaļa bijusi arī Francijā pārdotās saldētās lazanjās.

Vācijas amatpersonas saziņoja, ka valstī ir ievesta saldētu lazanju krava, kurās var būt zirga gaļa. Vāciju par šādu kravu otrdien informēja Luksemburgas varas iestādes.

"Comigel" apgalvo, ka nav vainojama šajā skandālā, jo pasūtījusi gaļu no citas Francijas firmas "Spanghero" ar "Comigel" Luksemburgas meitsabiedrības "Tavola" starpniecību.

Atklāts, ka Francijā ražotajos produktos izmantota gaļa no Rumānijaslopkautuvēm, kas vesta caur Kipru un Nīderlandi. Atsevišķu izmeklēšanu sākušas arī Rumānijas tiesībsargājošās institūcijas.

Rumānijas premjerministrs Viktors Ponta pirmdien paziņoja, ka uzņēmumi valstī ir ievērojuši visas ES prasības un nekādi pārkāpumi nav konstatēti. Viņš uzsvēra, ka "Comigel" nav tieša līguma ar Rumānijas lopkautuvēm, uzsverot, ka Rumāniju nevar vienmēr uzskatīt par ierastu aizdomās turēto.


Написать комментарий