Arī Latvijā pārtikā meklēs zirgu gaļu

Foto: nra.lv
Foto: nra.lv

Eiropas Komisija izvērtē iespēju uzdot visu Eiropas Savienības dalībvalstu pārtikas uzraudzības dienestiem veikt DNS pārbaudes pārstrādātai liellopu gaļai, jo vairāku dalībvalstu dienesti atklājuši, ka "Comigel" un "Findus" ražotajos pārtikas produktos liellopu gaļa aizstāta ar zirgu gaļu, turklāt ir aizdomas par veterināro zāļu atliekvielām šajā gaļā.

Ja EK šādu lēmumu pieņems, arī PVD, iepriekš izvērtējot, kuros pārtikas aprites posmos un kādiem pārtikas produktiem, ņems paraugus laboratoriskajām pārbaudēm. Problēmas sagādā tas, ka PVD nav piešķirts finansējums šādu ārpuskārtas izmeklējumu veikšanai, tādēļ to nāksies pieprasīt, informē Pārtikas un veterinārā dienesta Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

Kamēr Eiropas Komisija vēl lemj par obligātu laboratorisko izmeklējumu veikšanu, PVD inspektori, veicot pārbaudes pārtikas tirdzniecības uzņēmumos, jau pievērš pastiprinātu uzmanību gaļas izstrādājumiem un gaļai, to izsekojamībai, tostarp marķējumam un pavaddokumentos norādītajai informācijai.

PVD jau ir noskaidrojis, ka lielākie Latvijas lielveikalu tīkli nav saņēmuši firmu "Comigel" un "Findus" produkciju un nesadarbojas ar minētajām firmām.

Zirga gaļu pārtikas ražošanā drīkst izmantot, taču ražotājam tas ir jānorāda produkta marķējumā, pretējā gadījumā tā ir patērētāju maldināšana.

Gaļas pārstrādes uzņēmums ražošanā drīkst izmantot legālā kautuvē kauta dzīvnieka gaļu, kuras izcelsmi tas var pierādīt.

Latvijas gaļas pārstrādes uzņēmumiem, kuros PVD pārbaudes veic vismaz trīs reizes gadā, ir jāspēj pierādīt ražošanā izmantoto izejvielu izcelsme un pierādījumus ir jāsniedz arī dokumentāli.


Написать комментарий