M.Ivanova-Jevsejeva: Tiesa pieņēma lēmumu, domājot par budžetu, nevis pensionāriem

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Šodien, 14.februārī, Satversmes tiesa pasludināja spriedumu sakarā ar 5 Saeimas deputātu pārsūdzētajiem 2011.gadā pieņemtajiem grozījumiem Likumā „Par valsts pensijām”, kuri paredzēja piemaksas pie pensijām.

Saskaņā ar tiesas spriedumu personas, kuras pensionējās pēc 2012.gada 1.janvāra, nesaņems piemaksas par darba stāžu, kas tika iegūts līdz 1996.gadam.

Satversmes tiesa atzina Saeimas lēmumu par LR Satversmei atbilstošu, tādējādi, deputātu prasība tika atzīta par nepamatotu. Saeimas deputāte no Daugavpils Marjana Ivanova-Jevsejeva, kura bija viena no prasības iesniedzējām, portālam Gorod.lv paskaidroja, ka tiesas lēmuma pamatā esot ekonomiskā rakstura pamatojumi, nevis tiesiskums – vienlīdzības princips, kas paredz visu iedzīvotāju vienlīdzību un viņu tiesības uz vienādām sociālajām garantijām, kuras atrunātas Satversmē.

Deputāti pārsteidza Satversmes tiesas lēmums, kas tika pieņemts, balstoties uz informāciju par budžeta apmēru un Labklājības ministrijas aprēķiniem, kas nav šīs tiesas kompetencē. „Nevaru saprast, kāpēc lēmums tika pieņemts, domājot par budžetu, kurā rastos papildus izdevumi, nevis par pensionāriem, kuriem ir daudz grūtāk segt savus izdevumus un apmaksāt komunālos pakalpojumus”, - atzīmēja M.Ivanova-Jevsejeva.

Deputāte uzskata, ka lēmums par piemaksu atcelšanu ir diskriminācija, un varas pārstāvjiem nebija pamata pieņemt šāda veida grozījumus, kuri attiecas uz noteiktās kategorijas cilvēkiem, jo piemaksām pie pensijām jābūt iekļautam minimālajās garantijās.

Savukārt tiesa liek saprast, ka piemaksas šajā gadījumā ir papildus atbalsta līdzeklis, kas ir atkarīgs no budžeta iespējām. Sakarā ar to, ka tiesas spriedums nav pārsūdzams, būs nepieciešams atkārtoti aktualizēt šo jautājumu, paziņoja deputāte.

Jāatzīmē, ka, pamatojoties uz 2011.gada Saeimas deputātu lēmumu, cilvēki, kuri pensionējās pēc 2012.gada 1.janvāra, nesaņems piemaksas par darba stāžu, kuras vidēji sastāda 15 latus.
 


Написать комментарий