Somijas muita ziņo par iespējamu ieroču kontrabandu no Krievijas uz Sīriju

foto: yle.fi
foto: yle.fi

Somijā sākta izmeklēšana par, iespējams, nelegālu mēģinājumu no Krievijas cauri Somijai nogādāt Sīrijā militāru kravu, ziņo ārvalstu mediji, atsaucoties uz Somijas muitas sniegto informāciju.

Pēc aģentūras "Bloomberg" rīcībā esošas informācijas, uz kravas kuģa "Finnsun", kas uz Somijas robežas tika aizturēts 8.janvārī, atradās bruņutransportiera detaļas.

Sākotnējā informācija liecina, ka krava tika sūtīta no Krievijas. To izdevumam "fontanka.fi" apstiprinājis Somijas muitas izmeklēšanas grupas vadītājs Petri Lounatmā, piebilstot, ka kuģis Helsinku, Vuosāri ostā ieradies no Sanktpēterburgas. "Finnsun" pieder kuģniecībai "Finnlines", kas nodarbojas ar pārvadājumiem Ziemeļeiropā.

Kuģim nebija Somijas valdības izsniegtas militārā eksporta atļaujas, tādēļ konteinerā atklātās bruņutransportiera detaļas tika konfiscētas. Somijas Aizsardzības ministrija muitu informēja, ka neviens nav lūdzis atļauju valsti izmantot kā tranzītpunktu tamlīdzīgu preču pārvadāšanai.

Par notikušo iztaujāti arī vairāki "Finnlines" darbinieki, tostarp trīs kapteiņi un viens kapteiņa pirmais palīgs, ziņo "Reuters".

Sākotnējā informācija liecina, ka kontrabanda atradās tirdzniecības kravā, kas no Krievijas tika vesta uz Sīriju.

Pēc "Finnlines" pārstāvju teiktā, rezerves daļas tika atklātas Beļģijā, parastas pārbaudes laikā, ziņo Somijas sabiedriskā raidsabiedrība "Yle". Krava tika nosūtīta atpakaļ uz Somiju, jo atbilstoši starptautiskajai likumdošai, uz atpakaļ uz Krieviju kravu nebija iespējams nosūtīt.

Jāpiebilst, ka arī Krievijas valsts militārā eksporta uzņēmuma "Rosoboroneksport" preses sekretārs Vjačeslavs Davidenko "Yle" paziņojis, ka viņu rīcībā nav informācijas par šo kravu un ka valsts uzņēmums nav pārdevis bruņutransportiera rezerves daļas Sīrijai.

Eiropas Savienība ir noteikusi aizliegumu bruņojuma un tā aprīkojuma eksportam uz Sīriju saistībā ar tur jau gandrīz divus gadus notiekošajiem nemieriem pret prezidenta Bašara al Asada režīmu.


Написать комментарий