Daugavpils novadā tikai viena māja veica energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumus

foto: gorod.lv
foto: gorod.lv

Portāla Gorod.lv korespondentam Pašvaldības īpašuma daļas vadītāja Vasilisa Pudovkina pastāstīja, ka Daugavpils novada teritorijā ir 296 daudzstāvu mājas, kuras nepieciešams siltināt un veikt attiecīgos remontdarbus.

Speciāliste apgalvo, ka energoefektivitātes pasākumu veikšana var būtiski samazināt maksu par apkuri.

Māju siltināšana Daugavpils novada iedzīvotājiem ir aktuāls jautājums. 2012.gadā Daugavpils novada dome pieņēma saistošos noteikumus par pašvaldības līdzfinansējuma apjomu un piešķiršanas kārtību energoefektivitātes pasākumu veikšanai daudzdzīvokļu dzīvojamajās mājās. Pašvaldība 100% finansēs dzīvojamās mājas energoaudita pārskata sagatavošanu, termogrāfijas veikšanu un tehniskā projekta sagatavošanu, apmaksās 75% no jumta seguma nomaiņas ar bēniņu siltināšanu izmaksām (ne vairāk kā Ls 20 000). 75% apmaksās arī apkures sistēmas renovācijas izmaksas, bet ne vairāk kā Ls 30 000.

Novada domes sēdē (14.februārī) nolēma, ka 100 000 latu pašvaldības budžeta ir paredzēti daudzstāvu māju energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu finansēšanai.

V. Pudovkina pastāstīja, ka Daugavpils novadā siltināšanas remontu veica tikai viena daudzdzīvokļu māja Nr.3 Naujienē, māja bija renovēta un siltināta. Pagājušajā gadā iedzīvotāji varēja veikt šos darbus pēc citiem noteikumiem – 50% nepieciešamās summas izdalīja Eiropas Reģionālās attīstības fonds (ERAF), un 50% bija nepieciešams apmaksāt pašiem iedzīvotājiem. Nr.3 mājas iedzīvotāji ņēma kredītu bankā, lai apmaksāt nepieciešamo summu. Kopējā renovācijas darbu summa bija 39 tūkstoši lati.

Pudovkina dzīvo šajā mājā un atzīmēja, ka viņas kaimiņi ir priecīgi par paveikto darbu. Bija veikta energoefektivitātes pārbaude līdz renovācijas darbu veikšanai un pēc, rezultāti ir sekojoši: energoefektivitāte ir palielinājusies par 36%, tātad apmaksa par apkuri ir samazinājusies par 36%.

Mājā bija siltināts jumts, pagrabs un sienas. Lielākā daļa logu bija nomainīti, bet tā bija iedzīvotāju iniciatīva, tāpēc tie logu remontu izmaksāja paši.

Jau agrāk mājā centrālā apkure bija modernizēta, tagad katrā kāpņu telpā ir skaitītājs, dzīvokļos ir regulatori, ar kuru palīdzību var regulēt padotā siltuma daudzumu. Tas izmaksāja 37 tūkstošus latu, 75% bija izmaksāti no pašvaldības budžeta un 25% apmaksāja mājas iedzīvotāji.

V. Pudovkina atzina, ka Daugavpils novada iedzīvotāji nav aktīvi un neiesaistās projektos, lai saņemt ERAF finansiālos līdzekļus remontdarbu veikšanai. Iedzīvotāju vidū nav arī ticības bankām un kredītiem.


Написать комментарий