Kāpēc deputātus apmierināja „BK enerģija”, bet neapmierināja Batergo?

foto: gorod.lv
foto: gorod.lv

Internets ir informācijas banka, kurā ir atrasti dari par pilsētas valdības (R.Strode, J.Lāčplēsis) sadarbību ar aizdomās turēto uzņēmēju Gintu Sarokinu (SIA Batergo).

2009.gadā 25.maijā (pirms vēlēšanām), pilsētas domes priekšsēdētāja R. Strode un vice- mērs Jānis Lāčplēsis, atbildīgais par apkures jautājumiem Daugavpilī, svinīgi atklāja koģenerācijas iekārtu TEC 3, kurai vajadzēja samazināt apkures izmaksas ziemas periodā par 15%. Tā solīja Daugavpils domes valdība 2009.gadā.

Rita Strode apgalvo, ka TEC 3 sadarbībā ar „BK enerģija” uzņēmumu apkurina pusi no pilsētas, sadarbība ir ekonomiski izdevīga gan pilsētas domei, gan pašiem iedzīvotājiem. Daugavpils pašvaldība neieguldīja pilsētas finansiālos līdzekļus, ja bija iespēja iegādāties siltumu ar atlaidēm. Daugelis solīja, ka cenas uz siltumu samazināsies no 32 Ls/MWh līdz 27 Ls/MWh. Uzņēmums „BK enerģija” plānoja pārdod elektroenerģiju Latvenergo, 2009.gadā uzņēmums jau ieguldīja 3,5 miljonus latu.

Jānis Lāčplēsis atzīmēja, ka nebija nekādas interešu lobēšanas „BK enerģija” labā. Bija izsludināts konkurss, uzvaru guva uzņēmums, kurš piedāvāja visizdevīgākos tarifus pašvaldībai. Lāčplēsis atzīmēja, ka pilsētnieki jutīs izdevību no šīs sadarbības. Projekta darbības termiņš ir 15 gadi. Pēc termiņa iztecēšanas projekts darbosies pēc uzņēmuma iniciatīvas vai būs izstrādāti jauni sadarbības noteikumi.
Rīgas uzņēmums „BK enerģija” 2007.gadā uzvarēja konkursā, ko rīkoja „Daugavpils siltumtīkli” par siltumenerģijas padevi uz mikrorajonu Križi. Konkursā piedalījās arī citi uzņēmumi, bet tieši „BK enerģija” piedāvāja viszemākos tarifus. Katlu mājai vajadzēja strādāt ar bioloģiski tīro degvielu – koka šķeldām. Saskaņā ar noslēgto līgumu „BK enerģija” solīja pārdot Daugavpils siltumtīkliem siltumenerģiju par 51 Ls/MWh. Gints Sorokins apgalvoja, ka jaunajā Daugavpils projektā uzņēmums investēja 1,6 miljonus latu, šo summu uzņēmējs plānoja atgriezt pēc 8 gadiem. Zemes nomas līgums katlu mājas celtniecībai bija noslēgts uz 12 gadiem. 20 gadu laikā SIA „BK enerģija” varēja izpirkt uzcelto ēku.

Ir redzams, ka Gints Sorokins jau ne pirmo gadu darbojas pilsētas pašvaldībā un līdz pēdējam brīdim nevienam no pilsētas domes un Saeimas deputātiem neradās nekādi jautājumi. Kas ir manījies? To var tikai minēt.

P.S. 2009.gadā bija noslēgts līgums ar „Latneftegaz” uzņēmumu, kurš uzstādīja aprīkojumu TEC 2 teritorijā. TEC 2 bez konkursa novadīšanas bija nodota nomā uz 25 gadiem. 2010.gadā par analoģiskās procedūras veikšanu konkursā uzvarēja „Cefus” uzņēmums un sāka piegādāt siltumenerģiju „Daugavpils siltumtīkli” 2012.gadā.


Написать комментарий