Daugavpils skolēnu un bērndārznieku uzturēšanas vidējā summa šogad tika paaugstināta

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Daugavpils skolēnu un bērndārznieku uzturēšanas vidējā summa šogad tika paaugstināta, Domes deputātiem paziņoja Vispārējās un profesionālās izglītības iestādes vadītāja Marina Isupova, kad tika apspriesta Daugavpils vispārizglītojošo iestāžu skolēnu un pirmsskolas izglītības iestāžu audzēkņu uzturēšanas summa, jo tas ir nepieciešams pašvaldību savstarpējo norēķinu veikšanai.

Bērndārznieka uzturēšanas vidējā summa Daugavpilī šogad sastādījusi 100 latus mēnesī, salīdzinājumā ar pagājušo gadu summa ir pieaugusi par 6 latiem. Savukārt viena skolēna uzturēšana pašvaldībai izmaksā vidēji 37,38 latus, salīdzinājumā ar pagājušo gadu summa ir pieaugusi par 5 latiem.

Lielākas skolēnu uzturēšanas summas bijušas Valsts ģimnāzijā un 1.speciālajā pamatskolā. Neņemot vērā šos rādītājus, skolēnu uzturēšanas vidējā summa pilsētā bijusi par 10 latiem mazāka. M.Isupova paskaidroja, ka lielas izmaksas minētājās skolās esot saistītas ar to, ka ģimnāzijā ir baseins, kopmītnes, lielas platības, kuras jāapmaksā, savukārt speciālo skolu finansējums parasti ir lielāks.

M.Isupova paskaidroja, ka mācību iestāžu audzēkņu uzturēšanas izmaksu paaugstināšana saistīta ar skolotāju darba algu paaugstināšanu, kā arī aprēķinos tika iekļauti bibliotēku fondi. Šogad vienam bērndārzniekam nepieciešamo grāmatu iegādei pašvaldība iedalījusi 1 latu, skolēnam nepieciešamo grāmatu iegādei – 7,49 latus. Salīdzinājumam jāmin, ka pērn valsts bija iedalījusi 2 latus skolēnam nepieciešamo grāmatu iegādei.

Tradicionāli mazākas summas nepieciešamas skolām, kuru klases ir vairāk aizpildītas. Savukārt, vairāk izdevumu nepieciešams mācību iestādēm ar īpašajām programmām, papildu pakalpojumiem un iespējām. Tas pats attiecas uz bērnudārziem, turklāt dažu bērnudārzu lielas izmaksas saistītas ar to atrašanos pilsētas tālajos mikrorajonos – Križos, Kalkūnē, Grīvā, kur pašvaldība nevar slēgt pirmsskolas izglītības iestādes.

Runājot par savstarpējiem norēķiniem, jāmin, ka 2012.gadā Daugavpils pilsētas pašvaldība citām pašvaldībām par skolēnu un bērndārznieku uzturēšanu samaksājusi nedaudz vairāk par 200 tūkstošiem latu, bet par citu pašvaldību bērnu uzturēšanu saņēmusi 500 tūkstošus latus.
 


Написать комментарий