Eiropas Komisija Latvijai prognozē straujāko izaugsmi ES

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Latvijas ekonomikas izaugsme šogad un nākamgad būs visstraujākā Eiropas Savienībā (ES), liecina publiskotās Eiropas Komisijas (EK) ziemas prognozes 2012.-2014.gadam.

Saskaņā ar EK prognozēm, Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad pieaugs par 3,8%, savukārt 2014. gadā tautsaimniecība piedzīvos kāpumu 4,1% apmērā. Aizvadītajā gadā Latvijas IKP kāpums aplēsts 5,3% apjomā, liecina EK apkopotie dati.

Latvijas ekonomika 2012. gadā, neskatoties uz vāju ārējo pieprasījumu, turpināja pārliecinošu izaugsmi, kas šogad palēnināsies, skaidro EK. IKP izaugsme atkal uzlabosies 2014. gadā, kad palielināsies ārējais pieprasījums. Latvijas ekonomikas izaugsmi veicina gan iekšējais, gan ārējais pieprasījumus, un tādējādi Latvija 2013. un 2014. gadā būs straujāk augošā ekonomika Eiropas Savienībā, norāda EK.

Lietuvas ekonomikas izaugsmi EK šogad prognozē 3,1%, bet nākamgad – 3,6% apmērā. Tikmēr Igaunijas ekonomika šogad pieaugs par 3%, bet nākamgad – par 4%, prognozē komisija. Baltijas valstu ekonomikas gan šogad, gan nākamgad būs straujāk augošās Eiropas Savienībā.

Saskaņā ar EK aplēsēm aizvadītajā gadā bezdarba līmenis Latvijā bijis 14,9% apmērā un nākamajos gados samazināsies – līdz 13,7% šogad un 12,2% nākamgad. Igaunijai bezdarba līmenis šogad tiek prognozēts 9,8% apmērā, bet Lietuvai – 11,4% apmērā.
Parādu mocītajā Grieķijā, saskaņā ar EK prognozēm, priekšā atlicis pēdējais ekonomikas samazināšanās gads. Šogad Grieķijas IKP varētu krist par 4,4%, bet jau nākamajā gadā – palielināties par 0,6%. Pērn Grieķijas ekonomika samazinājusies par 6,4%.

Neskatoties uz satraucošajām ziņām no Vācijas, kas ir Eiropas vadošā ekonomika, EK uzskata, ka Berlīnei izdosies izvairīties no recesijas. Šogad Vācijas IKP kāpums tiek prognozēts 0,2%, bet nākamgad – 2% apmērā.

Eiropas Savienībā kopumā aizvadītais gads noslēgts ar IKP samazinājumu 0,3% apmērā. Šogad ES tautsaimniecības kāpumam prognozēta 0,1% apmērā. Savukārt nākamajā gadā – jau 1,6% apmērā. Eirozonā šogad IKP samazināšanās paredzēta 0,3% apmērā, bet nākamgad tiek prognozēts kāpums 1,4% apmērā.


Написать комментарий