Lielbritānijā pastiprina masu mēdiju kontroli

foto: sostav.ru
foto: sostav.ru

Lielbritānijā izveidos speciālo komisiju, kuras uzdevums būs kontrolēt presi. Jaunai institūcijai būs tiesības izrakstīt sodus 1,5 miljonu dolāru apmērā un pieprasīt no oficiālā laikraksta publisko atvainošanos par neslavas celšanu un iejaukšanos privātajā dzīvē, ziņo portāls briansk.ru.

Parlamentā nevarēja rast kompromisu dažos jautājumos par komisijas darbu. Visi deputāti piekrita tam, ka masu mēdijus nepieciešams kontrolēt. Toties daudzi – tajā skaitā arī Deivids Kamerons – ka to nevajadzētu darīt politiķiem.

Kamerons apgalvoja, ka stingrie noteikumi varēs apdraudēt preses neaizskaramību un vārda brīvību. „Šīs komisijas izveidošana noliedz ideju par vārda brīvību un personas neaizskaramību,” apgalvoja premjerministrs.

Aizsargājot pilsoņus no žurnālistiem, ir jābalstās uz Lielo brīvības hartu. Savukārt leiboristu partijas līderis apgalvoja, ka likumdevējiem nepieciešams aizsargāt pilsoņu tiesības, kuri cieš no žurnālistu iejaukšanās privātajā dzīvē. Diskusija ieilga līdz pusnaktij. Rezultātā Kamerons neguva vairākuma atbalstu. Viņam nācās piekāpties un pieņemt opozīcijas priekšlikumus.

Atgādinām, ka ideja par šīs komisijas izveidi radās, kad izrādījās, ka tiek veikta telefonsakaru nelicenzēta noklausīšanās, to veica žurnālisti.

Rezultātā 2011.gada jūlijā laikraksts News of the World beidza pastāvēt. Aizturēts bija Endijs Koulsons, laikraksta galvenais redaktors. Šajā lietā iesaistītās personas arī bija atlaistas no amatiem – Pols Stivensons un Rebeka Bruka.


Написать комментарий