Kibernoziegumos apsūdzētais Čalovskis atklātā vēstulē lūdz viņu neizdot ASV

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kibernoziegumos apsūdzētais Imantas iedzīvotāja Deniss Čalovskis savā atklātajā vēstulē lūdz Latvijas sabiedrību iestāties par viņa neizdošanu ASV, bet sīkāk neskaidro, vai un kā saistīts ar viņam inkriminētajos noziegumos, lai gan norāda uz pārkāpumiem viņa aizturēšanā, otrdien vēsta "Neatkarīgā Rīta avīze".

Līdz specvienības iebrukumam dzīvoklī daudzdzīvokļu mājā Imantā ģimene dzīvojusi trijatā. Māte stāsta - attiecības bijušas tik sirsnīgas, ka viņai nekad pat neradās jautājums, kāpēc Deniss nedodas savā dzīvē. Dēls nedzer, nesmēķē, sadzīvē esot pedants: "Mēs pat nepamanījām, kā viņš izauga. Viņš kļuva par mūsu draugu un domubiedru. Mums kopā bija patiešām labi."

Attiecības ar sievietēm dēlam bijušas, taču to īsto vienīgo atrast vēl nebija izdevies. Tā nu iznāca, ka viņš vairāk pievērsās mācībām un darbam. Abi vecāki līdz pensijai strādājuši par inženieriem, tāpēc gājis viņu pēdās, tikai ar specializāciju datorzinātnēs. Vispirms Rīgas Tehniskajā universitātē iegūts bakalaura grāds, pēc tam Rīgas Aeronavigācijas institūtā maģistra grāds loģistikas vadībā. Ar kursabiedriem iemēģinājis arī roku biznesā - gan motociklus remontējis, gan ziedus tirgojis. Pēdējā laikā mājaslapas taisījis. Iztikai nopelnīja, taču ne jau kaut kādus miljonus. Mamma domā, ka nevarētu taču nepamanīt kaut kādas pārmērības, ja tādas būtu.

Tā mierīgi un labi viņi dzīvojuši - līdz pagājušā gada 4. decembrim. Ar advokātes starpniecību publiskotajā vēstulē Deniss Čalovskis raksta: "Bet mana mierīgā dzīve pēkšņi pārtrūka. Es tiku ievilkts man nezināmu, nejaušu apstākļu dēļ šausminošā kriminālprocesā."

Māte saka - viņa netic, ka dēls varētu būt vainīgs. Tomēr neskaitāmas reizes prātā pārcilātajās versijās par notikušā cēloņiem un apstākļiem neielaižas. Tam vēl par agru. Viņa vien zīmīgi piebilst: "Acīmredzot vienmēr jārēķinās, ka ikviens kontakts ar nepazīstamu cilvēku, arī internetā, var slēpt sevī bīstamību."

Ja vīrusa līdzautors - cilvēks ar iesauku Miami - patiešām ir Deniss Čalovskis un ja viņš patiešām ir piedalījies vīrusa pirmkoda rakstīšanā, tad taisnīgā tiesā būtu jānoskaidro, vai viņš apzinājās, ka veic kibernoziegumu. Laikraksts aptaujāja vairākus IT jomas cilvēkus, lai noskaidrotu, vai teorētiski iespējama situācija, ka programmētājs nemaz nezina, kādam jāizskatās viņa darba gala produktam un kādu funkciju veikšanai tas nepieciešams.

Uzņēmuma Datoru drošības tehnoloģijas mārketinga direktors Valdis Šķesteris skaidro, ka programmēšanā robeža starp labo un ļauno ir ļoti trausla. Ilustrācijai viņš min virtuves nazi - ar to var gan maizīti griezt, gan cilvēku nodurt. Gluži legāli tiek ražotas programmas, kuru uzdevums ir pārbaudīt antivīrusu programmas - ugunsmūrus.

"Tā nu iznāk, ka vienu programmētāju par Trojas zirgu ieliek cietumā, bet otra radīto zirgu legāli var nopirkt internetā." Arī programmas, ar ko vecāki caur telefonu var izspiegot bērnus, vai viņi lieto narkotikas, nav nekas aizliegts. Bet tikpat labi ar šādu programmu var pieslēgties svešiem telefoniem un izspiegot svešus cilvēkus. Līdz ar to nav teikts, ka programmētājs zina par pasūtītāja patiesajiem mērķiem. Turklāt patiešām pastāv arī iespēja, ka izpildītājs nemaz netiek informēts par programmas funkciju. Daudzās IT kompānijās programmēšana tiekot organizēta divos līmeņos - analītiķi formulē konkrētu uzdevumu - izveidot noteiktu programmas koda moduli, bet kodētāji to izpilda. Tātad skrūves virpotājs var nemaz nezināt, vai tā domāta motorollerim, atombumbai un pat to, ka tā būs skrūve. Programmētājs saņem savus 500 vai 1000 latus par uzrakstīto koda moduli, un viņu arī tālāk neinteresē, kādā mehānismā to ievietos.

Portāls "Mixnews.lv" jau rakstīja, ka Latvijas Augstākā tiesa janvāra beigās atzina par pieļaujamu kibernoziegumos Отобразить как… apsūdzētā Imantas iedzīvotāja Denisa Čalovska izdošanu ASV. Galīgais lēmums par Čalovska izdošanu būs jāpieņem Ministru kabinetam. Ja valdība nolems Čalovski izdot, ASV viņam var draudēt vairāk nekā 60 gadu cietumsods.

ASV federālie prokurori apsūdzības izvirzījuši trim iespējamiem Austrumeiropas kibernoziedzniekiem - Krievijas pilsonim Ņikitam Kuzminam, Rumānijas iedzīvotājam Mihajam Paunesku un Latvijas iedzīvotājam Čalovskim, kurš pazīstamas arī ar iesauku "Miami".

Čalovskis tika aizturēts īpašas specoperācijas laikā pērn decembrī, kad Imantā speciālo uzdevumu vienības kaujinieki triecienuzbrukumā ieņēma viņa dzīvokli, nolaižoties no deviņstāvu ēkas jumta.


Написать комментарий