Valsts policija neatklāj, vai Latvija iegādājusies izspiegošanas tehnoloģijas

foto: svit24.net
foto: svit24.net

Sniedzot atbildi par to, vai Latvijas rīcībā ir vismodernākās interneta izspiegošanas tehnoloģijas, lai varētu sekot līdzi savu pilsoņu darbībām internetā, Valsts policija (VP) norāda, ka informācija par to, kādas operatīvās darbības metodes, tostarp kādi līdzekļi tiek izmantoti veicot operatīvo darbību, saskaņā ar Operatīvās darbības likumu un citiem šo jomu regulējošiem normatīvajiem aktiem ir valsts noslēpums.

VP Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā inspektore Sintija Virse DB akcentēja, ka ar likumu noteiktas tiesības veikt operatīvo darbību ir SAB, KNAB, Drošības policijai, VID Muitas kriminālpārvaldei, Finanšu policijai utt..

Patvaļīga Latvijas specdienestu un tiesībsargājošo speclīdzekļu izmantošana mūsu valstī nenotiek, jo šādu līdzekļu pielietošana ir stingri reglamentēta, tā šorīt LNT raidījumā 900 sekundes sacīja Ministru  prezidents Valdis Dombrovskis, uzsverot, ka «šeit nekāda veida patvaļīgas darbības nenotiek».

Premjers norādīja, ka sīkāk Latvijas tiesībsargājošo iestāžu un specdienestu aprīkojumu kā tādu viņš nevar komentēt, jo tā ir klasificēta informācija.

Iepriekš izskanējusi informācija, ka vairākās pasaules valstīs, tostarp arī Latvijā, datordrošības eksperti atklājuši spiegošanas datorprogrammu FinSpy, ko izmanto valdības savu iedzīvotāju izsekošanai. Programma tikusi atklāta e-pasta vēstulēs, kuras izpētot atklājās, ka tās satur izspiegošanas programmas, kas var uzņemt ekrānšāviņus, ierakstīt, piemēram, Skype sarunas, kā arī ieslēgt kameras un mikrofonus un fiksēt rakstīto ar klaviatūru.


Написать комментарий