Internetā izplatās nepārbaudītas ziņas par Sīrijas prezidenta bojāeju

foto: eurasianews.md
foto: eurasianews.md

Internetā izplatījušās ziņas par Sīrijas prezidenta Bašara Asada nāvi, vēsta plašsaziņas līdzekļi. Kā pirmais šo informāciju ar Twitter starpniecību izplatīja aģentūras Reuters korespondents Kabulā Emijs Feriss-Rotmans. „Internets ir satraukts.

Pienāk neapstiprinātas ziņas par Asada nāvi,” rakstīja žurnālists.

Drīz pēc tam laikraksts New York Daily News paziņoja, ko B. Asadu nošāvis viņa irāņu miesassargs. Tikmēr Krievijas vēstniecības Damaskā pārstāvis paziņojis aģentūrai Interfax, ka „diplomātiskās misijas rīcībā nav nekādu šāda veida ziņu”, piebilstot, ka „virknē arābu valodā iznākošo plašsaziņas līdzekļu jau ir parādījies šīs informācijas atspēkojums”. Arī neviens no pasaules vadošajiem plašsaziņas līdzekļiem līdz šim nav izšķīries publicēt ziņu B. Asada iespējamo nāvi.

Jāatgādina, ka šī gada janvārī virkne plašsaziņas līdzekļu vēstīja, ka Sīrijas prezidents dzīvo uz karakuģa, kur viņu apsargā Krievijas drošības dienesti. Saūda Arābijas laikraksts Al Watan, atsaucoties uz saviem informācijas avotiem, arī apgalvoja, ka B. Asads panācis vienošanos ar Krieviju par politiskā patvēruma piešķiršanu.

Arī Beļģijas mediji, atsaucoties uz Saūda Arābijas izlūkdienesta pārstāvju teikto, ziņoja, ka Sīrijas prezidents un viņa tuvākā loka cilvēki lielu daļu laika pavada Vidusjūrā uz kāda karakuģa klāja „Krievijas uzraudzībā”. Līdz ar B. Asadu uz karakuģa mitinoties viņa ģimenes locekļi un tuvākie līdzgaitnieki, norādījis informācijas avots izlūkdienestā. Ja Asadam ir jāapmeklē Sīrija, viņš turp dodas helikopterā. Tomēr kuģi viņš pamet vien galējas nepieciešamības gadījumā. Asads mitinoties vai nu uz Krievijas, vai Sīrijas kuģa.

Tam, ka Sīrijas prezidents ir pārcēlies dzīvot uz kuģa, ir divi izskaidrojumi, norādīja Al Watan. Pirmkārt, B. Asads neuzticas pats savai apsardzei. Otrkārt, ja režīma krišana kļūtu neizbēgama, atrodoties uz kuģa, prezidentam būtu vieglāk aizbēgt.

1965. gada 11. septembrī dzimušais Bašars Asads par Sīrijas prezidentu kļuva 2000. gadā, pēc sava tēva, ilggadējā Sīrijas prezidenta Hafeza Asada nāves. Lai viņš varētu kļūt par valsts vadītāju, Sīrijas parlaments nākošajā dienā pēc Hafeza Asada nāves ārkārtas sanāksmē mainīja valsts pamatlikumu, kurš pirms tam noteica, ka Sīrijas prezidentam jābūt vismaz 40 gadus vecam. Stājoties valsts priekšgalā, B. Asads bija 34 gadus vecs.


Написать комментарий