Šonedēļ ECB būs jāatskaitās par Kipras fenomenu

foto: kasjauns.lv
foto: kasjauns.lv

Šo ceturtdien gaidāma Eiropas Centrālās bankas (ECB) aprīļa sanāksme, kas būs pirmā monetārā reģiona galveno baņķieru sanāksme kopš Kipra spriedusi par starptautiskā aizdevuma pienešanas nosacījumiem.

ECB vadītājam, domājams, tiks uzdoti visai neērti jautājumi par Eiropas taktiku Kipras krīzes risināšanā. DB jau plaši rakstījis par to, ka Kipras starptautiskā aizdevuma nosacījumi sākotnēji izvirzīja vienreizēju nodevu visiem valsts depozītiem. Savukārt galu galā, Kipra noteica, ka ievērojamus zaudējumus cietīs vien lielo depozītu turētāji valsts lielākajās bankās. ECB vadītājam būs jāspēj pārliecināt, ka Kipras gadījums ir īpašs, kas gan būs grūti. Pastāv bažas, ka parādu krīzes problēmām aktualizējoties, piemēram, Spānijā vai Itālijā, no bankām, ņemot vērā Kipras precedentu, sāks bēgt arī noguldītāji šajās valstīs.

Jāpiebilst, ka šīs sanāksmes laikā ECB tradicionāli lems arī par eiro bāzes procentlikmes izmaiņām. Šobrīd Reuters aptaujāto 73 ekonomistu aptaujas rezultāti liecina, ka likmju frontē šīs sanāksmes laikā nekādu izmaiņu nebūs, un eiro bāzes procentlikme paliks rekordzema pie 0,75% atzīmes. Tirgus dalībnieku prognozes liecina, ka ECB pie likmju mainīšanas neķersies līdz par 2014. gada beigām.

Interesanti, ka viena no pasaules vadošajām investīciju bankām Morgan Stanley saskata risku, ka tuvāko divu ar pusi gadu laikā eiro cena ASV dolāros varētu kristies līdz paritātei (1 USD = 1 EUR). Morgan Stanley zīmē scenāriju, kad eirozonas ekonomika kritīs straujāk, ko varētu būt stimulējuši notikumi ap starptautiskā aizdevuma saņemšanu Kiprā, kur, kā jau tiak pieminēts, tika apsvērta nodeva visiem banku noguldījumiem. Tiek lēsts, ka tas palielinās depozītu glabātāju nedrošību visā Eiropā, kam varētu būt negatīva ietekme uz reģiona banku veselību. Tāpat arī Itālijas nespēja izveidot valdību vājinās eiro, norādījis Morgan Stanley galvenais valūtu stratēģis Hans-Gunters Redekers.

Analītiķis norāda, ka Eiropā tuvāko gadu laikā nebūs ne kredītu, ne ekonomikas izaugsmes. Valdot šādam fonam, eiro cena šo gadu noslēgs pie 1,25 ASV dolāru atzīmes, bet nākamā gada izskaņā atradīsies pie 1,19 ASV dolāru atzīmes. Savukārt nedaudz ilgākā termiņā eiro vērtība ASV dolāros būs tuva paritātei, spriež H. Redekers, piebilstot, ka šajā rudenī pacietības mērs, ņemot vērā ieilgušo recesiju, iztecēšot Eiropas Centrālajai bankai (ECB), kas īstenos plašu tirgus atbalsta programmu, ietverot eiro drukāšanu. Tās viens no mērķiem būšot eiro vājināšana, lai palīdzētu ekonomikas izaugsmei. 
Jāpiebilst, ka eiro cena pagājušās nedēļas izskaņā atradās pie 1,279 ASV dolāru atzīmes, kas ir tuvu zemākajam līmenim pēdējo četru mēnešu laikā.


Написать комментарий