Lindermans aicina apķēpāt naudu. Par to var draudēt cietums un mantas konfiskācija

foto: kasjauns.lv
foto: kasjauns.lv

Partijas „Par dzimto valodu” līderis Vladimirs Lindermans aicinājis savus piekritējus uz Latvijas latu banknotēm spiest partijas zīmogu, lai priekšvēlēšanu laikā reklamētu savu partiju.

Par to viņam varētu pēc likuma varētu draudēt ilgs cietumsods un mantas konfiskācijā.

Lindermans savā Facebook profilā raksta: „Partijai „Par dzimto valodu” nav naudas vērienīgai un dārgai pirmsvēlēšanu kampaņai masu saziņas līdzekļos. Tāpēc tā nolēmusi kā reklāmu izmantot naudu.” Viņš ierosinājis uz banknotēm spiest partijas zīmogu ar aicinājumu balsot „Par dzimto valodu”. Viņš paziņojis, ka jau izdalīti 50 zīmogi partijas piekritējiem, kuri ir gatavi apzīmogot banknotes. Tāpat visiem, kuri to gribēs, Lindermans sola izdalīt zīmogus. 

Lindermans arī paziņojis, ka ar vienu šādu apzīmogotu banknoti jau ir devies uz veikalu un veiksmīgi nopircis cigaretes. Pagaidām gan vairāk šādas naudas zīmes nav redzētas. 

Te gan jāteic, ka šāda aktivitāte draud ar nopietnu sodu. Latvijas Bankas preses sekretārs Mārtiņš Grāvītis informēja: „Par naudas zīmju bojāšanu paredzēta kriminālatbildības un konkrēti gadījumi izmeklējami policijai. Naudas lietotājs, kam šāda naudas zīme nāk rokās, var to apmainīt pret tīru centrālajā bankā, kura to izņem no apgrozības.” 

Atbilstoši Krimināllikuma 193 pantam par „finanšu instrumenta vai maksāšanas līdzekļa nolaupīšanu, iznīcināšanu, bojāšanu vai nelikumīgu izmantošanu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.” Savukārt, ja naudas zīme tiek bojātas lielā apjomā vai organizētā grupā cietumsods draud pat līdz desmit gadiem.


Написать комментарий