Latvija tiksies ar mājinieci Somiju

Foto: nra.lv
Foto: nra.lv

Šovakar pēdējo spēli 2013. gada pasaules čempionātā hokejā aizvadīs Latvijas valstsvienība, kas arī 18. gadu pēc kārtas saglabājusi vietu starp planētas labākajām izlasēm.

Pulksten 20:15 mūsējie, kas saglabā teorētiskas iespējaskvalificēties pat izslēgšanas spēlēm, spēkosies ar turnīra saimnieci Somiju. Tiešraide kanālā TV3.

Iepriekšējo spēli Latvijas hokejisti aizvadīja vakar, ar 3:1 uzvarot Francijas izlasi. Galveno lomu nospēlēja mūsējo pirmā maiņa - vārtus guva visi trīs uzbrucēji (gan Mārtiņš Cipulis, gan Jānis Sprukts, gan Lauris Dārziņš). Latvieši beidzot tika ārā no pēdējās vietas Helsinku apakšgrupā, un pēc dažām stundām noskaidrojās, ka mūsējie būs starp pasaules labākajām izlasēm arī 18. gadu pēc kārtas, jo Austrija ar 4:8 piekāpās pasaules čempionei Krievijai.

Latvijas izlases kapteinis Dārziņš ar piecās spēlēs gūtajiem četriem vārtiem ir ceturtais labākais turnīra snaiperis. Sešus punktus turnīrā ir nopelnījis arī centra uzbrucējs Sprukts, savukārt Cipuļa kontā ir 2+2. Vēl Latvijai izlasei vairāk par vienu punktu ir tikai aizsargam Artūram Kuldam - vārti un rezultatīva piespēle. Pēdējos trīs mačus mūsējo vārtos aizvadījis un divas uzvaras izcīnījis 20 gadus vecais debitants Kristers Gudļevskis, kurš atvairījis 93,41% sāncenšu metienu.

Šodienas pretiniece Somija ieņem 3. vietu Helsinku apakšgrupā ar iespēju pacīnīties pat par pirmo. Lai to varētu izdarīt, šodien jāapspēlē latvieši. Mājinieki vienīgo zaudējumu piedzīvoja mačā pret ASV, lai gan izdarīja 32 metienus (par septiņiem vairāk nekā sāncenši), - 1:4.
Somu uzbrukuma līderis ir Petri Kontiola no Kontinentālās hokeja līgas kluba Čeļabinskas "Traktor". Viņa statistika ir ļoti iespaidīga - sešos mačos gūti seši vārti un izdarītas sešas piespēles. Tuvākajam sekotājam Juhamati Āltonenam ir astoņi punkti - 3+5. Vidēji spēlē ilgāk par 20 minūtēm spēlē divi aizsargi no citām KHL vienībām - Sami Lepiste no Prāgas "Lev" (20:04) un Juso Hietanens no Ņižņijnovgorodas "Torpedo" (20:21).

Trīs spēlēs lielisku statistiku sakrājis Somijas čempions Anti Rānta no Pori "Assat" - viņš atvairījis 94,79% sāncenšu metienu un vidēji spēlē ielaidis 1,69 vārtus. 1,98 vārtus vidēji spēlē ielaidis Joni Ortio, bet viņš ticis galā tikai ar 89,66% metienu. Arī izlases trešais vārtsargs Ate Engrens pārstāv vietējo čempionātu.

Savukārt vienīgais spēlētājs no Nacionālās hokeja līgas ir kreisās malas uzbrucējs Lauri Korpikoski no Fīniksas "Coyotes". Viņš šosezon 36 regulārās sezonas spēlēs guvis sešus vārtus un izdarījis piecas rezultatīvas piespēles.

Spēle starp Latvijas un Somijas izlasēm Helsinkos sāksies pulksten 20:15. Lai tā mūsējiem nekļūtu par pēdējo 2013. gada pasaules čempionātā, ne tikai jāpaņem trīs punkti no somiem, bet arī jācer, ka Slovākija pamatlaikā neuzvarēs ASV un Francija pārspēs Vāciju. Pie šādas apstākļu sakritības Latvija spēlēs ceturtdaļfinālā. Taču uzdevums ir sarežģīts - Somiju pasaules čempionāta vēsturē vēl neesam uzvarējuši (neizšķirts un trīs neveiksmes).


Темы: , , , , ,
Написать комментарий