Ko tagad darīt: naudu pietaupīt vai tērēt?

foto: blogs.ajws.org
foto: blogs.ajws.org

Domājot par naudas tērēšanu vai taupīšanu, cilvēkiem vajadzētu rūpīgi sekot līdzi ekonomiskajai situācijai. Tā, vērtējot esošo nestabilo situāciju, uzskata ekonomists Uldis Osis.

Viņš šorīt intervijā Latvijas radio sacīja, ka patlaban Eiropā valda ekonomiskā stagnācija un iespējams, ka tā padziļinās līdz krīzei.

«Situācija ekonomikā tirgos ir sarežģīta. Citur pasaulē tā ir nedaudz labāka, bet arī diezgan svārstīga.» Vienlaikus jāatceras, ka

krīzes un stagnācijas neturpinās bezgalīgi.

Jautāts par naudas taupīšanu vai tērēšanu ekonomikas sildīšanas nolūkā, Osis teica: «Es domāju, šobrīd ir tāda neitrāla situācija. Varbūt nevajag tērēt, varbūt naudu pagaidām pietaupīt, bet rūpīgi sekot līdzi situācijai.

Latvijas iekšzemes kopprodukts šī gada pirmajā ceturksnī pieauga par 3,1%. Man ir tāda nelaba aizdoma, ka tas varētu būt bijis šogad labākais rezultāts, ka atlikušajos šī gada nākamajos ceturkšņos pieauguma tempi varētu būt tuvu nullei, ja turpinās pasliktināties situācija Eiropā.

Bet tā varētu būt nedaudz pesimistiska prognoze. Iespējams arī, ka tik traki nav, jo, piemēram, Ziemeļamerikā ir tieši otrādi - situācija nedaudz uzlabojas. Svārstīgāka situācija ir Āzijā, Austrumos, Ķīnā, Indijā. Šeit dati vienmēr ir tādi  ne pārāk droši, bet vienu brīdi izskatās optimistiski, citā brīdī atkal ne tik optimistiski.

Tā kā attiecībā uz Latviju šobrīd ir grūti pateikt, kā situācija būs."

Runājot par valdības tēriņiem, ekonomists norādīja, ka valdībai nav īpašas rezerves, ko patlaban tērēt.

Ja valdība tērē, tad tai atkal ir jāaizņemas.

Vēl viens variants ir pašreizējo saistību izpildes bremzēšana.


Написать комментарий