Grautiņi Stokholmā turpinās, policija prasa papildspēkus

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Stokholmas ziemeļos, Husbijā jau piecas naktis nav rimušies grautiņi policija pieprasījusi papildspēkus, vēsta zviedru mediji.

Paredzēts, ka Husbijā piektdienas naktī tiks izvietoti policijas papildspēki, kas piesaistīti no visas valsts.Kā informēja Stokholmas policijas pārstāvis, Husbijas policistiem pievienosies papildspēki no Gēteborgas un Malmes.

Lielbritānijas Ārlietu ministrija un ASV vēstniecība Stokholmā aicinājušas savus pilsoņus izvairīties no nekārtību pārņemtajiem pilsētas rajoniem.

Jau ziņots, ka nekārtības Husbijā imigrantu apdzīvotos pilsētas rajonos sākās naktī uz pirmdienu.

Nekārtības izraisīja kāds incidents, kad policisti nošāva ar mačeti bruņotu 69 gadus vecu vīrieti. Vietējie aktīvisti skaidroja, ka šis notikums saniknojis vietējos jauniešus, kuri vairākkārt cietuši no policijas brutalitātes un rasisma.

Husbijā aptuveni 80% iedzīvotāju ir imigranti.

Viens no nekārtību cēlājiem intervijā Zviedrijas Radio sacīja, ka rajonā, kur viņš dzīvo, rasisms plaukst un zeļ, un vardarbība ir vienīgais veids, kā tam pievērst uzmanību.

Pagājušajā naktī ugunsdzēsēji saņēma 70 izsaukumus,  jau septiņos pilsētas rajonos  tika dedzinātas automašīnas, aizdedzināts policijas iecirknis un izdemolēts tirdzniecības centrs. Viņiem nācās dzēst aizdedzinātas automašīnas, atkritumu konteinerus un ēkas, tostarp trīs skolas un policijas iecirkni. Tomēr aizvadītā nakts bijusi mierīgāka nekā nakts uz ceturtdienu, kad ugunsdzēsējiem nācās atbildēt uz 90 izsaukumiem.

Grautiņus apturēt palīdzējušas mazināt vecāku un brīvprātīgo organizācijas, kas pēdējās naktīs patrulējušas ielās.
Kopš nekārtību sākuma arestēti jau 29 grautiņu dalībnieki.

Saskaņā ar Stokholmas apgabala policijas priekšnieka teikto vairums nekārtību cēlāju ir vietējie jaunieši ar vai bez kriminālas pagātnes, tomēr šo situāciju izmantojuši arī neliels daudzums profesionālu noziedznieku.

"Es domāju, ka tik ātri vis grautiņi nebeigsies, viss taču tikko ir sācies pie tam ne tikai Husbijā, bet arī  visā valstī, " izteicies Stokholmas iedzīvotājs Muhameds.

Kā norāda Stokholmas universitātes profesors Bo Mambergs," kaut arī cilvēki jautāti, ko viņi domā par imigrantiem, atbild, ka viss ir normāli, tad apskatoties Stokholmas kartē var redzēt, ka aizvien mazāk cilvēku izvēlas dzīvot rajonos, kur mitinās imigranti."


Написать комментарий