Dzimumu līdztiesība Latvijas darba tirgū zemāka par ES vidējo

foto: zemgalei.lv
foto: zemgalei.lv

Eiropas Dzimumu līdztiesības institūts Briselē prezentēja Eiropas Savienības (ES) Dzimumu līdztiesības indeksu. Indekss parāda atšķirības dažādās jomās starp sievietēm un vīriešiem visās ES dalībvalstīs, informē Labklājības ministrija (LM).

Vidējais dzimumu līdztiesības indekss Eiropas Savienībā ir 54 (1 nozīmē, ka nav dzimumu līdztiesība un 100 dzimumu līdztiesība ir sasniegta pilnīga). Latvijā tas ir zemāks nekā ES vidējais - 44,4, Igaunijā 50,0 un Lietuvā 43,6. Visaugstākais sieviešu un vīriešu līdztiesības indekss ir Ziemeļvalstīs - Zviedrijā (74,3), Somijā (73,4) un Dānijā (73,6), kā arī Nīderlandē (69,7) un Lielbritānijā (60,4). Zemākie - Rumānijā (35,3) un Bulgārijā (37).

Dzimumu līdztiesības indekss parāda vidējos rādītājus šādās dzimumu līdztiesības jomās: nodarbinātība, ienākumi, zināšanas, laiks, vara un veselība. Ārpus indeksa tiek analizētas tādas jomas kā vardarbība un savstarpēji pārklājošas jomas kā nodarbinātības rādītāji dažādās sabiedrības grupās (piemēram, pirmspensijas vecumā).

Darba jautājumos Latvijas rādītājs (44,4) atpaliek no Eiropas vidējā (54). Lai arī iesaistīšanās rādītājs ir augsts, mūsu valstī dzimumu līdztiesība ir mazāka, runājot par darba kvalitāti, amatus dalot «vīriešu» un «sieviešu» profesijās.

Eiropas Savienības līmenī vislielākās atšķirības starp vīriešiem un sievietēm ir varas jomā, kur dzimumu līdztiesības rādītājs ir vien 38. Šī ir vienīgā joma, kur Latvijas rādītājs ir augstāks par ES vidējo - 38,6. (Igaunijai 27,5 un Lietuvai 32,1).

Otra joma ar visaugstākajām atšķirībām starp vīriešiem un sievietēm ir laika joma. Šī ir joma, kurā tiek analizēti rādītāji par laiku, kas tiek veltīts bērnu un citu ģimenes locekļu aprūpei, mājsaimniecības pienākumu veikšanai, brīvprātīgajam darbam un citām brīvā laika aktivitātēm. Vidējais dzimumu līdztiesības rādītājs šajā jomā ES ir 38,8. Latvijā - 35,2, Lietuvā - 24,1 un Igaunijā -51,4.


Написать комментарий