Ģenerālprokurors: KNAB nesaskaņas jārisina iekšienē vai jāpieaicina mediators

foto: mixnews.lv
foto: mixnews.lv

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers aicina nesaskaņas Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) atrisināt iestādes iekšienē vai arī pieaicināt profesionālu mediatoru.

Kā intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Panorāma" norādīja Kalnmeiers, pašreizējā situācija grauj biroja autoritāti sabiedrības acīs, kā arī nekādā veidā neveicina amatpersonu savstarpējo sapratni un darbu veikšanu. Viņš akcentē, ka "viena pagale nedeg", un pauž, ka pašiem KNAB darbiniekiem un vadošajām amatpersonām būtu svarīgi tikt galā ar savām ambīcijām un cēloņiem, kas radīja šo situāciju.

Ja viņi to nevar izdarīt, tad ir jāpieaicina profesionāls mediators. KNAB vadītāja Jaroslava Streļčenoka pozīcija neveikt atkārtotu darbinieku novērtēšanu ir pamatota likumos, skaidroja ģenerālprokurors. Viņš piebilda, ka situāciju biroja iekšienē nevar atrisināt ne Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V), nedz citi cilvēki no malas.

Kalnmeiers intervijā norādīja, ka Streļčenokam ir samērā maza vadītāja pieredze, tomēr kopumā viņa darbs vērtējams pozitīvi. Savukārt KNAB darbiniecei Jutai Strīķei varbūt jāpievērš uzmanība savai komunikācijai un atbilstoši jāizturas pret iestādes vadītāju.

Portāls Mixnews.lv jau ziņoja, ka Streļčenoks savas vietnieces Strīķes pagājušā gada darbu novērtējis ar zemu līmeni, tikpat lielu kritiku izpelnījušās vēl divas vadošas KNAB amatpersonas - Ilze Draveniece un Diāna Kurpniece. Visas trīs amatpersonas, kuras jau ilgstoši strādā KNAB, pārmetumus noliedz un vadības rīcībā saskata bosinga un mobinga pazīmes.

Strīķe un Kurpniece novērtētas ar D līmeni, kas nozīmē, ka darba izpilde tikai atsevišķās jomās sasniedz prasības attiecīgajā nozarē un darba izpildē nepieciešami uzlabojumi. Savukārt Draveniece novērtēta ar E līmeni, kas nozīmē, ka viņas darba izpilde nesaskan ar prasībām attiecīgajā nozarē, visās jomās nepieciešami būtiski un tūlītēji uzlabojumi.

Trijotnei ir noteikta atkārtota novērtēšana šogad novembrī vai decembrī. Šiem darbiniekiem pašreiz esošās kvalifikācijas pakāpes un līdz ar to ar arī atalgojums netiks pārskatīts.

KNAB priekšnieks Streļčenoks paziņoja, ka paātrinātu atkārtotu atsevišķu KNAB darbinieku novērtēšanu neveiks. Streļčenoks 13.jūnijā žurnālistiem atzina, ka novērtēšanas process nav iespējams, jo novērtēšana 29.maijā jau ir pabeigta.

Viņš arī uzskata, ka pienākumu pildīšana, tostarp novērtēšana, vismaz no viņa puses nevar būt kā konflikta izraisošs faktors. KNAB priekšnieks joprojām uzskata, ka novērtēšana netika veikta formāli un "nez kāpēc šis jautājums izraisījis tik lielu ažiotāžu".

Streļčenoks arī uzskata, ka spēj sastrādāties ar lielāko daļu biroja darbinieku, un atgādināja, ka pie premjera ar pretenziju vēstuli vērsās tikai viena novērtētā darbiniece. Aģentūra LETA jau ziņoja, ka tā bija Korupcijas novēršanas nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece, kura lūdza premjeru nekavējoties uzdot Streļčenokam izveidot trīs amatpersonu - Jutas Strīķes, Ilzes Dravenieces un pašas Kurpnieces - novērtēšanas komisiju un veikt biroja darbības lietderības auditu.

Kā ziņots, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) lūdza Valsts kontroli izvērtēt iespēju veikt KNAB darbības likumības un lietderības auditu. Valsts kontrole gan norādīja, ka resursu trūkuma dēļ patlaban neplāno veikt KNAB darbības lietderības un likumības revīziju.

Tāpat Dombrovskis, atbildot uz KNAB darbinieku lūgumu, ir informējis KNAB priekšnieku Jaroslavu Streļčenoku, ka neiebilst pret atsevišķu KNAB darbinieku darbības rezultāta vērtējuma pārskatīšanu, veidojot komisiju, kurā iesaistīti ne vien KNAB, bet arī citu kompetento iestāžu pārstāvji.

Arī KNAB amatpersonu un darbinieku arodbiedrība aicināja Streļčenokam noteikt atkārtotu minēto darbinieku vērtēšanu, izveidojot vērtēšanas komisiju.


Написать комментарий