Stārķi ir dīvaināki, nekā cilvēkiem šķiet

foto: foto.oho.lv
foto: foto.oho.lv

Latvijā ir daudz dažādu putnu. Kopumā reģistrētas 358 putnu sugas, ieskaitot tos, kas tikai uz neilgu Laiku ielido Latvijā.

Radio Baltkom klausītājs jautāja, kāpēc, kad viņš prauc pa šoseju ar lielo kravas mašīnu, bieži gadās, ka strārķis pielido pie mašīnas, izpleš spārnus un stāv ceļa malā. Ornitologs Dmitrijs Boiko radio Baltkom ēterā atklāja putna dīvainās uzvedības iemeslu.

"Stārķi ir slinki. Kādā ziņā? Piemēram, gulbji plaši izpleš spārnus un lido uz Dāniju, Vāciju. Savukārt stārķis tā nedarīs. Viņš pagaidīs pusdienu pārtraukumu. Kad zeme sasilst, siltās gaisa masas ceļ putnu augšā. Stārķis nav smags, kilogrami 3 – 4. Iespējams, tā viņš paceļas augstāk. Proti, mašīna brauc garām, radot siltu gaisu. Stārķis ķer šo gaisu, lai ātrāk paceltos. Tādā veidā stārķis var lidot pat līdz Āfrikai. Viņi visu laiku gaida, lai zemes uzsilst. Meklē dažādus siltuma avotus, " skaidro ornitologs.

Tāpat ornitologs piebilda, ka stārķi un citi putni pulcējas ceļa malā, meklējot ēdienu. Nav noslēpums, ka automašīnas notriec mazus dzīvniekus, kas arī kļūst par barību.


Написать комментарий