Epidemiologi: visvairāk ērču ir nesakoptās pļavās

Foto: nra.lv
Foto: nra.lv

Lai gan ērču aktivitātes maksimums tika novērots jūnija pirmajā pusē un tagad tas samazinās, epidemiologi iesaka uzmanīties, dodoties svinēt svētkus brīvā dabā.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemioloģe Antra Bormane portālam nra.lv pastāstīja, ka centrs katru gadu vairākās Latvijas vietās pārbauda ērču aktivitāti, taču to blīvums ir atkarīgs no tā, cik sakopta ir konkrētā vide. Tādējādi arī nav iespējams noteikt, kurā Latvijas reģionā kaitēkļu ir visvairāk.

Epidemioloģe skaidro, ka ērcēm vislabvēlīgākā vide ir nesakoptas pļavas un krūmāji. Šogad liela ērču aktivitāte manāma tieši nekoptās pļavās – 20 līdz 30 ērces uz vienu kilometru. Minimāls ērču skaits pārsvarā konstatēts skujkoku mežos, kur tās, dzīvojot zem sūnām, atrodamas tikai divas līdz trīs uz vienu kilometru. Kaitēkļiem labvēlīga vide ir arī zaru kaudzes, kuras bieži vien tiek atstātas mežu izcirtumu vietās.

Tādējādi, pirms došanās līgot brīvā dabā, epidemiologi iesaka sakopt vēlamo svinību vietu, nebūtu ieteicams uzturēties vietās, kur ir gara zāle. Der iegaumēt, ka, neatkarīgi no tā vai ir veikta vakcinācija pret ērču encefalītu, kaitēklis tomēr var piesūkties. Visdrošāk no ērces atbrīvoties var pie ārsta, taču, atrodoties dabā, ne vienmēr tas ir iespējams. Svarīgi ir ērci noņemt pēc iespējas ātrāk. Noņemot ērci, epidemiologi iesaka ievērot šādas darbības:

-Sākumā ar spirtu dezinficē vieta, kur ērce piesūkusies, tas atslābina ērces muskuļus.

-Ar pinceti jāsatver ērce pēc iespējas tuvāk ādai un ar lēnu, vienmērīgu kustību tā jāizvelk. Ļoti svarīgi ir nesaspiest ērci, tāpēc iespējams nepielietot straujas kustības – to nedrīkst ne griezt, ne raut.

-Lai izvilktu ērci, var izmantot arī diega cilpu – tā jāapsien ap ērces snuķīti pēc iespējas tuvāk ādai un, lēni velkot, ērce jāizņem.
-Ja nav ne pincete, ne diegs un ērce ir jāizvelk ar pirkstiem, nedariet to ar kailām plaukstām. Izmantojiet cimdus, auduma gabalu, salveti vai ko citu kas nosedz pirkstus. Tas pats attiecas arī uz mājdzīvnieku atbrīvošanu no ērcēm.

-Kad ērce noņemta, koduma vieta atkal jādezinficē ar spirtu, odekolonu vai citu dezinficējošu šķidrumu un jānomazgā rokas. (Jāpievērš uzmanība tam, vai ērce izņemta ar visu snuķīti. Ja tas ir palicis iekšā, tad nekavējoties jādodas uz tuvāko medicīnas iestādi, kur to izvilks attiecīgie speciālisti).

-Pilnīgai drošībai, vislabāk ir pēc iespējas ātrāk ziņot par ērces kodumu ģimenes ārstam, kurš tālāk paziņos par vizītes nepieciešamību.

-Der atcerēties, ka vakcinēšanās nozīmē aizsardzību tikai pret ērču encefalītu. Ērces pārnēsā arī laima slimību, erlihiozi un citas infekcijas, pret kurām vakcīnas vēl nav izstrādātas. Tāpēc minētie piesardzības pasākumi gan ērču noņemšanai, gan atpūtai dabā ir jāievēro visiem, arī tiem, kuri jau ir vakcinējušies!

- Pretinsektu līdzekļi ne vienmēr nodrošina pilnīgu kukaiņu aizbaidīšanu. A.Bormane uzsver, ka visdrošāk ir atbilstoši saģērbties un tad sapūsties ar pretinsektu līdzekli.

Atpūšoties pie dabas, jāvelk pieguļošs apģērbs, kleitā vai svārkos pastaigā nav ieteicams doties. Tā kā ērces pieķeras aptuveni 15 centimetrus no zemes un tad rāpjas augšup, visvairāk ir jāuzmana potīšu rajons. Vienkāršākais veids, kā to darīt ir salikt bikšu galus zeķēs. Aprocēm, apkaklei jābūt pieguļošai un krekls jāliek biksēs. Vislabāk vilkt gaišas drēbes, jo uz tādām ērci ir vieglāk pamanīt un savlaicīgi notraukt nost. Ja atpūšaties mežā, tad svarīga loma ir arī cepurei, jo ērces mēdz dzīvot arī kokos. Atpūtas laikā jāveic arī regulāra pārbaude, lai savlaicīgi pamanītu ērci un, pārrodoties mājās, drēbes ir jāizpurina.

Ja ērce pārnēsā slimību, tad jau ar pirmo kodumu infekcija tiek ievadīta cilvēka asinīs un, ja vīrusa daudzums ir pietiekami liels, cilvēks var saslimt. Ērču encefalīts ir bīstama infekcija, kura katram upurim individuāli var izraisīt visdažādākās veselības komplikācijas. Vislabākais ierocis cīņā pret ērču encefalītu ir savlaicīga vakcinēšanās. Bērnus var vakcinēt jau no viena gada vecuma.
Šī gada pirmajos trīs mēnešos reģistrēti divi saslimšanas gadījumi ar ērču encefalītu, savukārt saslimšanas gadījumi ar Laimas slimību – 59.Pagājušajā gadā samazinājies ērču encefalīta slimnieku skaits – reģistrēti 376 saslimšanas gadījumi, 2011.gadā reģistrēti 494, bet 2010.gadā – 404 saslimšanas gadījumi.Samazinājies arī slimnieku skaits, kuri slimojuši ar Laimas slimību, reģistrēti 724 gadījumi, 2011.gadā - 866, bet 2010.gadā - 829 saslimšanas gadījumi..


Написать комментарий