Facebook ar 20 tūkstošiem apbalvo pētnieku, kurš atklāja lietotāju datu noplūdes iespēju

foto: haberdar.com
foto: haberdar.com

Sociālais tīkls Facebook samaksājis 20 tūkstošus ASV dolāru britu pētniekam Džekam Vaitonam (Jack Whitton), kurš laimīgā kārtā apsteidza kibernoziedzniekus un pirmais atklāja Facebook nepilnību, kas ļautu hakeriem piekļūt sociālā medija lietotāju profiliem, vēsta BBC.

Nepilnība bija sociālā medija piedāvātajā iespējā, kas ļauj Facebook lietotājiem savienot savus mobilos tālruņus ar viņu Facebook lietotāju kontiem. Iespēja ļauj lietotājiem piekļūt saviem Facebook profiliem nevis izmantojot e-pasta adresi, bet viedtālruni, savukārt profila atjauninājumus iespējams veikt, nosūtot teksta ziņojumu. Lai aktivizētu šo iespēju, lietotājam jānosūta teksta ziņojumu uz Facebook. Sociālā tīkla sistēma, savukārt, lietotājam uz tālruni nosūta aktivizācijas kodu, kurš savieno lietotāja Facebook profilu ar viņa viedierīci.

Pašlaik Facebook šo nepilnību ir salabojusi, taču, kā norāda drošības analītiķis Grehams Klūlijs (Graham Cluely), šī nepilnība varēja atstāt ievērojamu negatīvu efektu uz sociālā medija lietotājiem. Riskam, ka visai viegli varētu tikt uzlauzti viņu Facebook konti, bija pakļauti simtiem miljonu lietotāju, norāda G. Klūlijs.

Tāpat ziņots, ka Facebook kļūdas dēļ jūnija otrajā pusē aptuveni sešu miljonu sociālā tīkla lietotāju personīgā informācija bija publiski pieejama. Db.lv jau rakstīja, ka lietotāju tālruņa numuri, kā arī e-pasta adreses kļuva pieejamas arī tiem sociālā medija lietotājiem, kuriem iepriekš pieeja šiem datiem bija liegta. Līdz šim nav bijis ziņu par to, ka kļūdas dēļ publiski pieejamie lietotāju privātie dati būtu ļaunprātīgi izmantoti.

Sociālais tīkls izveidots 2004. gadā, un tā aktīvo lietotāju skaits šā gada martā bija 1,11 miljardi. 2004. gadā Facebook dibināšanas bija aptuveni viens miljons aktīvo lietotāju mēnesī.


Написать комментарий