Nepilnvērtīgs miegs grūtniecības laikā var radīt dzemdību komplikācijas

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Par nepilnvērtīga miega kaitīgo ietekmi uz veselību zina ikviens, bet, ja esi gaidībās, bezmiega nakts negatīvi ietekmēs ne tikai tavu pašsajūtu, bet arī mazuļa attīstību, kā arī var radīt dzemdību komplikācijas, informē portāls "Woman's Health".

Pētot 168 sieviešu grūtniecības norisi un dzīvesveida paradumus, noskaidrots, ka nepietiekams miegs paaugstina sarežģītu dzemdību risku.

Tā iemesls ir bezmiega radīta olbaltumvielas jeb citokīna līmeņa paaugstināšanās organismā, kas ietekmē imūnsistēmas darbību.

"Pārlieku daudz citokīna liek imūnsistēmai uzbrukt veselajiem muskuļiem un audiem, radot dzemdību komplikācijas," skaidro Pitsburgas medicīnas skolas asistējošā profesore Mišela Okuna, iesakot arī padomus, kā mazināt bezmiegu, īpaši tad, ja atrodies grūtniecības pirmajā trimestrī.

Ja nejūties ērti

Augošais vēders ierastās gulēšanas pozas var padarīt neērtas, savukārt citas var traumēt mazuli, brīdina eksperti. Tā rezultātā nakts tiek pavadīta bezmiegā, grozoties un cenšoties iekārtoties ērtāk.

Lai no tā izvairītos, izmanto īpašo grūtniecības spilvenu, kas balstīs tavu muguru un vēderu, vai arī izlīdzies ar pāris liekiem, garenas formas spilveniem.

Ja miegu aizdzen emocijas

Bezmiegu grūtniecības laikā var radīt ne tikai hormonu svārstības un pastiprināti tualetes apmeklējumi, bet arī stress. Ja centies iemigt ilgāk nekā divdesmit minūtes, pa galvu jaucoties dažādām domām, eksperti iesaka darīt ko garlaicīgu – palasīt ne pārāk saistošu grāmatu vai laikrakstu klusinātā apgaismojumā.

To darot, būtiski gan atrasties citā istabā, lai gulta un guļamistaba saistītos tikai un vienīgi ar atpūtu un naktsmieru.

Ja miega režīmu ievērot neizdodas

Lai ķermenis atkoptos gan fiziski, gan garīgi, tam nepieciešams vismaz septiņu līdz deviņu stundu ilgs miegs. Ja to neizdodas iegūt naktī, ieteicams pasnaust dienas laikā, nedodoties gulēt vēlāk par četriem, kas var kavēt iemigšanu naktī, iesaka speciālisti.


Написать комментарий