Augstskolās vēl daudz brīvu budžeta vietu

foto: toscana-notizie.it
foto: toscana-notizie.it

Lai arī karstākais reflektantu pieteikumu pieņemšanas laiks pamatstudijām augstskolās ir noslēdzies, tomēr joprojām vēl palikušas daudz vakantu budžeta vietu, visvairāk pedagoģijā. Augstskolas tās cer aizpildīt, izsludinot papilduzņemšanu.

Piemēram, Latvijas Universitāte reflektantu uzņemšanu atsevišķās fakultātēs nolēmusi turpināt līdz pat augusta izskaņai. Daudz brīvu budžeta vietu ir programmās, kas piedāvā apgūt skolotāja profesiju – programmai Dabaszinātņu un informācijas tehnoloģijas skolotājs no 45 budžeta vietām aizpildītas 31. Niecīgs pieteikumu skaits vērojams arī programmām Informātikas un programmēšanas skolotājs un Vācu valodas skolotājs, nespējot aizpildīt pat nelielo budžeta vietu skaitu. Savu nākotni ar informātikas un programmēšanas skolotāja arodu saista vien sešas personas, atstājot vakantas vēl divas valsts finansētas vietas, bet kļūt par vācu valodas skolotāju vēlas četri cilvēki. Šajā programmā vēl pieejamas trīs neaizpildītas budžeta vietas. Brīvas vietas ir arī programmās Matemātiķis statistiķis (no 60 budžeta vietām aizpildītas 45), Baltu filoloģija (no 50 aizpildītas 48), Fizika (no 60 pieejamajām brīvas vēl 18), Matemātika (no 30 aizpildītas 20), Socioloģija (no 39 aizpildītas 38), Vācu filoloģija (no 30 aizpildītas 20) un Ķīmija (no 65 vietām vēl pieejamas trīs).

Arī Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) turpinās studētgribētāju uzņemšana, piedāvājot iespēju pieteikties uz budžeta vietām dažās programmās: Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes programmā Materiālzinātne, Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātes programmā Elektrotehnoloģiju datorvadība, Būvniecības fakultātes pirmā līmeņa augstākās profesionālās izglītības (koledžas) studiju programmā Būvniecība (specializēšanās: Transportbūves), kā arī dažās Elektronikas un telekomunikāciju fakultātes programmās. Uzņemšanas process noslēgsies 30. augustā. Augstskolā prognozē, ka šogad uzņemto studentu skaits būs iepriekšējo gadu līmenī un visas budžeta vietas būs aizpildītas. Patlaban pamatstudijās ir ieskaitīti vairāk nekā 2000 jauno studentu. Augstskolā arī uzsver, ka līdz šim no RTU piedāvātajām pamatstudiju programmām nav tādu, kurās nav pietiekama studentu skaita.

Savukārt Liepājas universitātē papilduzņemšana studijām notiks no 26. augusta līdz 2. septembrim. Tiesa gan, par budžeta vietu sadalījumu uzņemšanas komisija vēl lems pēc rotācijas un pamatuzņemšanas rezultātu apkopošanas. Bet Rēzeknes augstskolā pieteikšanās studijām ilgs līdz 16. augustam un pamatstudijās vakantas budžeta vietas ir šādās programmās: Pamatizglītības skolotājs sākumskolā, Vides dizains ar specializāciju: dārza dizains, Mājturības/mājsaimniecības un biznesa ekonomisko pamatu skolotājs, Svešvalodas (angļu) skolotājs, Tulks referents, Ģeogrāfijas un sociālo zinību skolotājs, Interjera dizains, Sociālais pedagogs, Filoloģija, Vēsture, Mehatronika, Elektroniskā komercija, Vides inženieris, Būvniecība un Programmēšanas inženieris. Arī Ventspils augstskolā papildu uzņemšana norit līdz 16. augustam. No piedāvātā pamatstudiju klāsta brīvas budžeta vietas gan vēl ir tikai bakalaura studiju programmā Elektronika.

Bet Rīgas Stradiņa universitātē visas budžeta vietas ir jau aizņemtas. Tāda pati situācija ir arī Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā. Augstskola gan rīko papildu uzņemšanu profesionālās augstākās izglītības bakalaura studiju programmā Sporta zinātne pilna laika klātienē studijām par maksu (ar tiesībām piedalīties konkursā uz valsts budžeta finansētām vietām pēc 1. studiju gada). Pieteikties var līdz 26. augustam. Līdz 23. augustam studēgribētājus gaida Vidzemes augstskola, kur koledžas studiju programmā Mehatronika un bakalaura studiju programmā Politoloģija vēl pieejamas vietas budžeta grupā. Bet vēl līdz rītdienai reflektantiem durvis ir atvērusi Latvijas Lauksaimniecības universitāte, piedāvājot papildu uzņemšanu uz valsts budžeta finansētajām pamatstudiju vietām programmās: Vide un ūdenssaimniecība; Zemes ierīcība; Pārtikas zinības; Kokapstrāde; Lauksaimniecības enerģētika; Lauksaimniecības inženierzinātne.


Написать комментарий