Eiro glābšana Vācijai izmaksās ne mazāk kā 122 miljardus eiro

foto: tsn.ua
foto: tsn.ua

Summa, kura izmaksās Vācijai Eiropas valūtas savienības saglabāšana izrādīsies daudz lielāka par oficiāli paziņoto summu 95,3 miljardu apmērā, - ziņo laikraksts Frankfurter Allgemeine Zeitung ar atsauci uz savu avotu valdošajās aprindās.

Pēc tā datiem potenciālās VFR izmaksas piedalīšanās problēmu skarto valstu (Portugāles, Grieķijas, Spānijas u.c.) eirozonas palīdzības programmās pārsniegs 122 miljardus eiro.

Frankfurter Allgemeine Zeitung informators atzīmēja, ka Vācijas Finanšu ministrijas vadītāja nosauktā summa 95,3 miljardu apmērā iekļauj sevī tikai tiešo VFR piedalīšanās Eiropas finanšu stabilitātes fondā (EFSF) un Eiropas stabilizācijas mehānismā (ESM) finanšu slodzi.

Pie tam ministrija neņem vērā ne VFR atbildību, kura radās ar valsts 20% piedalīšanās 60 miljardu EFSM fondā dēļ, ne divpusējos Grieķijas – Vācijas kredītus, kuri Vācijai jau izmaksāja 15,2 miljardus eiro.

Turklāt VFR Finanšu ministrijas novērtējums neņem vērā Vācijas zaudējumus virknes valstu atliktos kredītu maksājumus, kā arī šo kredītu nenomaksāšanas riskus. Daži politiķi jau iestājās par daļas izsniegto no fondiem kredītu norakstīšanu, kuru ietvaros līdzekļu atgriešana rada šaubas. Šīs iniciatīvas pieņemšanas gadījumā Vācijas zaudējumi var pieaugt.

„Lielu un visai jūtamu risku šajā rada Grieķija, kura ir potenciāla nemaksātāja ekonomikā pastāvošo problēmu dēļ”, - secina eksperts.

Agrāk Vācijas MIL ar atsauci uz Bundesbankas ziņojumu rakstīja, ka Grieķijai var ievajadzēties papildus finanšu palīdzību 2014. gada sākumā. Saskaņā ar presē VFR CB minētajām prognozēm pastāv liela varbūtība, ka līdz 2014. gada sākumam tiks sastādīts jauns palīdzības plāns Grieķijai, kurā piedalīsies vairākums ES valstu.

Vācijas CB uzskata šāda lēmuma pieņemšanu par „pārāk riskantu” un negatīvi novērtē pēdējo izmaksu Grieķijai 5,8 miljardu eiro apmērā, kura pēc bankas analītiķu domām bija politiski motivēta. VFR CB eksperti novērtē Grieķijas valdības darbību ekonomikas atjaunošanā kā „maz apmierinošu”.

2013. gada septembrī Vācijā notiks parlamenta vēlēšanas, kurās VFR kanclere Angela Merķele mēģinās saglabāt savu posteni uz trešo termiņu. A. Merkele daudzkārt noliedza ziņas par to, ka Atēnām var būt nepieciešama papildus finanšu palīdzība, lai „lieku reizi” nekaitinātu Vācijas nodokļu maksātājus vēlēšanu priekšvakarā.


Написать комментарий