Romi sajūsmā par Marijas Naumovas jauno koncertprogrammu

foto: diena.lv
foto: diena.lv

Dziedātājas Marijas Naumovas jaunā muzikālā koncertizrāde "Romani Rat" ("Čigānu nakts"), kas viņas talanta cienītājus priecēs augusta nogalē, būs liels ieguldījums Latvijā dzīvojošo čigānu pašapziņā un palīdzēs kliedēt sabiedrības aizspriedumus par šo tautu, ir pārliecināts Starptautiskā Romu Apvienības augstākais komisārs Normunds Rudevičs.

"Šis unikālais mūzikālais projekts ir brīnišķīgs notikums tieši šajā laikā, kad visapkārt ir tik daudz negatīvisma, naida, nodevības, problēmu, kur valda materiālisma kults,un katra cilvēka dvēsele ir šīs realitātes gūstā.un tikai romu folkloras dziesma un ģitāru stīgu skaņojums ir tā atslēdziņa, kura ar savām vibrācijām atver cilvēka dvēseles un dod iespēju apzināt savu patieso būtību un vērtības, jo patiesībā cilvēks nav miesa, cilvēks ir dvēsele un mūžība," sacīja Rudevičs.

Rudevičs pastāstīja, ka viņam bijusi izdevība noklausīties vairākas kompozīcijas no Marijas jaunās koncertizrādes un tās viņu saviļņojušas.

"Esmu aizkustināts, ka Marija ir spējusi tik dziļi ielūkoties romu tautas dvēselē, saklausīt un izdziedāt čigānu tautas dziesmām raksturīgās vibrācijas un intonācijas. Dziedātājas jaunā programma sniegs ne tikai izjustu muzikālu baudījumu, bet arī plašāku ieskatu čigānu tautas kultūrā un vēsturē, kurā ir ne mazums smagu un sāpīgu notikumu," teica Rudevičs.

Pēc viņa teiktā, arī pašlaik eiropā dzīvojošajiem aptuveni 20 miljoniem romu neklājas viegli, jo ir lielas problēmas mājokļu jautājumā,nodarbinātībā,izglītībā un veselības aprūpē. Līdzīga situācija ir arī Latvijā, kur mīt aptuveni 20 tūkstoši čigānu. Viņi tomēr nezaudē optimismu un cer uz labāku nākotni gan sev, gan saviem bērniem.

"Ļoti ceru, ka Marijas gaidāmā koncertizrāde būs viens no stimuliem, kas mazinās Latvijā valdošos iesīkstējušos pieņēmumus par čigāniem un cels manas tautas pašapziņu," uzsvēra Augstākais komisārs, kurš dziedātājas jubilejas programmu „Romani Rat” iecerējis noskatīties Dzintaru koncertzālē.

Krāšņajā un vērienīgajā koncertizrādē, kurā skanēs dažādu kultūru iespaidā tapusi čigānu mūzika, piedalīsies viesmākslinieki no piecām valstīm, tostarp populārā Latvijas šovgrupa "Ame Roma" ("Mēs čigāni").

Marija ar jauno koncertizrādi trešdien, 28.augustā, pl. 19:00, uzstāsies Jelgavas kultūras namā. Ceturtdien, 29.augustā, pl. 19:00 dziedātājas jaunā programma būs dzirdama un skatāma Valmieras kultūras centrā, bet sestdien, 31.augustā, pl. 19:30 - Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē. Jauno priekšnesumu dziedātāja sagatavojusi, atzīmējot savas radošās darbības 20 gadu jubileju.


Написать комментарий