Aplikāciju izstrādātāji sūdzas par “Android” vides sadrumstalotību

Arvien vairāk "Android" operētājsistēmai paredzētās programmatūras izstrādātāju sāk sūdzēties par problēmām, kas radušās daudzo "Android" oficiālo versiju un dažādo ierīču dēļ, atsaucoties uz tehnoloģiju portālu "The Wired", ziņo "Nozare.lv".

"Pirmkārt, tev platformai ir sešas galvenās versijas. Tad vēl ir sīkākas versijas, kas ir atzarojumi un dažādas konfigurācijas... Tev ir ierīces ar dažādu izšķirtspēju, mazi ekrāni, masīvi ekrāni," portālam žēlojas kāda izstrādes uzņēmuma ģenerāldirektors Tods Makkinons.

Zinātāji par to esot jau sen brīdinājuši, tomēr sākotnēji "Android" paredzēto aplikāciju veikals "Google Apps" esot popularitātes ziņā atpalicis no "Apple Appstore" un tik izteikta šī problēma neesot bijusi. Vairākums izstrādātāju esot varējuši ignorēt "Android" platformu un izstrādāt savu programmatūru tikai "Apple iOS" videi.

Arī latviešu un igauņu dibinātais mobilo programmatūras risinājumu izstrādātājs "Mobisolutions" biznesa portālam "Nozare.lv" apliecināja, ka problēmas, darbojoties "Android" vidē, pastāv, bet ir veidi, kā ar tām tikt galā.

Kompānijas programmu izstrādes vadītājs Veiko Raime uzsver, ka izstrāde "Android" esot nedaudz lielāks izaicinājums par "iOS", jo papildus fragmentācijai ierīču jomā pastāv arī dažādas modifikācijas, ko veic izplatītāji.

Trīs galvenie punkti, pie kā Raime iesaka pieturēties, ir strikti sekot "Google" dokumentācijai, veikt izstrādi, pieturoties pie "Android" pamata elementiem, un zināt, ar kāda veida ierīcēm rīkojas mērķa grupa, lai veiktu precīzāku testēšanu.

Portāla "OpenSignal" veiktajā pētījumā ir parādīts, ka šajā gadā lietošanā ir 11 868 dažādas ierīces, kas darbojas ar "Android" operētājsistēmu, salīdzinājumā ar 3 997 ierīcēm pērn. Pašlaik lietošanā ir astoņas dažādas "Android" operētājsistēmas versijas un tikai 37,9% lietotāju izmanto jaunāko "Jelly Bean" paveidu.

Zīmīgi, ka ierīces, kas izmanto vecākas "Android" versijas, ir lētākas un tādējādi vieglāk pieejamas gala lietotājam. Tā kā mobilajām ierīcēm darba mūžs ir apmēram trīs gadim, tad fragmentācijas problēmas, laikam ejot, kļūs tikai plašākas.

Salīdzinājumā - "Apple" ierīcēm ir tikai divu veidu operētājsistēmas, un 95% gala lietotāju izmanto jaunāko versiju. "Apple" mobilo operētājsistēmu izmanto ierīces, kas ir aprīkotas ar četriem dažādiem ekrānu izmēriem un izšķirtspēju.

Programmatūras izstrādātāji, kas ir nolēmuši strādāt "Android" vidē, ar šo situāciju tiek galā ļoti dažādi. Pirmkārt - fragmentācija tehnikā un programmatūras platformās nav nekas jauns, un izstrādātāji arī "Microsoft Windows" vidē ir pieraduši veikt testēšanu dažādām operētājsistēmām un daudzveidīgam tehnikas nodrošinājumam.

Daži izstrādātāji situāciju salīdzinot ar programmēšanu "Windows" videi deviņdesmito gadu sākumā, kad savietojamības testēšanu bija nepieciešams veikt vairākām "Windows" versijām un ārkārtīgi daudzām tehniskajām konfigurācijām.

Līdz ar fragmentācijas problēmas saasināšanos daudzas firmas ir sākušas piedāvāt testēšanas risinājumus, kas ietver lielu daļu pašlaik pieejamo platformu. ASV, Portlendā esošā kompānija "AppThwack" piedāvā savietojamības testus veikt uzreiz ar 200 dažādiem telefoniem, kam ir dažādas operētājsistēmas un vairums sastopamo konfigurāciju, ko tajās mēdz iestrādāt sakaru nodrošinātāji.

"Tas ir skaidrs, ka "Android" ir problēmas," saka "AppThwack" direktors un dibinātājs Trents Pītersons. "Par platformas atvērtību tu maksā ar to, ka esi spiests cīnīties ar ierīču gūzmu," sacīja uzņēmējs.


Написать комментарий