Latvijas vientuļās sievietes internetā apkrāpj Dmitrijs no Vācijas

foto: nra.lv
foto: nra.lv

Naudas izkrāpšana virtuālajā vidē nav nekas jauns un neparasts, sākot ar miljonu solīšanu, līdz pat viltus lūgumiem palīdzēt bēdu brīdī. 

Iepazīšanās portāli arī nav izņēmums, un jaunākais krāpnieku izdomājums: solījumi jaunajām vēstuļu draudzenēm piesūtīt dāvanas, kuras var iegūt, ja tikai samaksā kurjerpastam 50 eiro.

Dacei (vārds mainīts) iepazīšanās portālā Otra puse pirms kāda laika draugos pieteicās kāds Dmitrijs no Vācijas. «Apskatījos viņa anketu. Tā bija gana ticama – ar fotogrāfijām un neitrālu informāciju. Viņš aicināja ar viņu sarakstīties, uzrādot savu epastu, kur sūtīt vēstules. Aizrakstīju, un kādu laiku turpinājās normāla sarakste,» stāsta Dace. Taču jau sākotnēji licies mazliet dīvaini, ka nevienā Dmitrija vēstulē nav bijis atsauces uz iepriekšējo sūtījumu un nevienas atbildes uz viņas uzdotajiem jautājumiem. Vēl piesardzīgāka jaunā sieviete kļuvusi tad, kad diezgan ātri vīrietis ķēries pie viņas apjūsmošanas, lai gan Dace, kā pati saka, «neesot devusi tam nekādu ieganstu». Vēl pēc pāris tādām jūsmas pilnām vēstīm Dmitrijs pēkšņi paziņojis, ka, lūk, viņš Dacei esot nopircis dāvanu un sūtīs viņai to ar kurjerpastu. Lai gan radusies nojauta, ka kaut kas ar jauno vētuļu draugu īsti kārtībā nav, Dace neesot iebildusi – ja jau tā grib, lai tad sūta ar.

Uz epastu drīz vien atnācis paziņojums it kā no kaut kāda kurjerpasta, ka tur saņemta viņai adresēta paciņa, bet, lai to varētu piegādāt, jāiemaksājot 50 eiro. Pirms tam gan jaunais paziņa vēstulē jau paudis, ka – ja nu rodas kādas problēmas ar kurjerpastu, paciņā esot ielicis 50 eiro izdevumu segšanai. Kurjerpasta firma arī norādījusi, ka minētā summa jāiemaksā caur terminālu WebMoney.lv. Tur esot tāda opcija: iemaksā naudu un pēc tam tev atsūta kodu, kas jāpārsūta kurjerfirmai. Dace spriež, ka tālākā notikumu attīstība varētu būt šāda: fiktīvais uzņēmums saņem kodu un naudu un pazūd «tālēs zilajās». Viņa pasmīn arī par Dmitrija atsūtīto fotogrāfiju, kur it kā redzama viņa dāvana – zelta auskari. Diezgan ātri esot atšifrējusi, ka bilde nāk no kādas interneta lapas Amerikā. Kad dāsnajam paziņam ironiski pateikusies par it kā saņemtajiem auskariem, atbilde vairs nekāda neesot sekojusi.

Taču ar to viss vēl neesot beidzies, jo pēc kāda laika uzradies vēl viens Dmitrijs no Vācijas – šoreiz ar citām bildēm, bet ar identisku tekstu pirmajā vēstulē. Vēl pēc pāris dienām tam sekojis trešais Viltus Dmitrijs – šoreiz gan ar citiem tekstiem. Sākotnēji Dace gribējusi vērst portāla vadības uzmanību uz krāpniekiem, taču atmetusi šo domu, jo «neko jau sliktu šie cilvēki it kā nedara un ļoti ātri pāriet uz epastu».

Valsts policijā (VP) sūdzības par Viltus Dmitrijiem nav, apliecināja VP pārstāve Sintija Virse un mudināja šādos gadījumos neklusēt, bet rakstīt policijai iesniegumu vai vismaz ziņot par šādu viltvāržu darbībām. Jo, kamēr VP neesot konkrētu liecību par šādiem gadījumiem, tā nevarot tālāk rīkoties un apturēt iespējamo naudas izkrāpšanu.


Написать комментарий