Irānas prezidents tviterī atbild uz tīkla dibinātāja jautājumu par Twitter ierobežojumiem valstī

foto: au.ibtimes.com
foto: au.ibtimes.com

Sociālā tīkla "Twitter" dibinātājs Džeks Dorsijs un Irānas prezidents Hasans Rohani mikroblogošanas vietnē apmainījušies ar ierakstiem, kamēr daudziem ierindas irāniešiem globālie sociālie tīkli nav pieejami, vēsta laikraksts "DailyMail".

"Labvakar, Prezident. Vai Irānas pilsoņi var izlasīt jūsu tvītus?" rakstīja Dorsijs. Pēc piecām stundām Dorsijs saņēmis atbildi no Rohani prezidentūras oficiālā konta, kur dota norāde uz raidsabiedrības CNN interviju, kurā prezidents deva mājienu par informācijas ierobežojumu atcelšanu savā valstī.

"Paldies. Lūdzu, ļaujiet zināt, kā mēs varam palīdzēt tam realizēties," atbildēja Dorsijs.

Kamēr aptuveni mēnesi prezidenta krēslā sēdošais Rohani "Twitter" tīklā darbojas jau kopš maija, kad tur paziņoja par savu kandidēšanu prezidenta amatam, Irānas parastajiem iedzīvotājiem internets ir cenzēts. Tādas populāras vietnes kā "Google", "Facebook", "Twitter" un "YouTube" ir palēninātas vai vispār bloķētas, lai apgrūtinātu politisko kustību organizēšanu un apmainīšanos ar idejām, skaidro kanāls "FoxNews".

Tomēr iedzīvotāji cenšas ierobežojumus apiet, lietojot pretbloķēšanas programmas un aizliegtajiem tīkliem piekļūstot caur starpniekserveriem.

Intervijā, uz kuru Rohani atsaucas atbildē Dorsijam, prezidents stāstīja, ka pieliks visas pūles, lai "dažu nākamo mēnešu" laikā realizētu savus priekšvēlēšanu solījumus, no kuriem viens bija globālās informācijas atvēršana valstī.

"Pasaulē mūsdienās ir milzīgi sociālie tīkli," stāstīja Rohani. "Esmu pārliecināts, ka visiem cilvēkiem it tiesības, un visām tautām ir tiesības tos lietot," turpināja Irānas prezidents.

Globālo sociālo tīklu popularitāte Irānā ir strauji augusi kopš 2009. gada, kad notika pret režīmu vērsti protesti, kas nodēvēti pat "tvitera revolūviju". Savukārt 2011. gadā Irānas varas iestādes paziņoja par plānu radīt "islāmam pieņemamu" iekšējo tīklu, radot bažas par iespējamo pārējās pasaules interneta bloķēšanu. Amatpersonas gan neminēja konkrētu laiku, kad tīkls varētu sākt darboties, skaidro "FoxNews".

Ironiskā kārtā decembrī "Facebook" fanu lapu izveidoja Irānas augstākais līderis ajatolla Ali Hamenei, kurš ir ass sociālo tīklu pretinieks un aizliedzis tos lietot pārējai tautai, ierobežojumu pārkāpējiem piespriežot pat nāvessodus, piebilst "FoxNews".


Написать комментарий