Zinātnieki: plastikāta trauki paaugstina spontānā aborta risku

foto: tvoymalysh.com.ua
foto: tvoymalysh.com.ua

Stenfordas universitātes zinātnieki domā, ka grūtniecēm, kuras izmanto plastikāta traukus, ievērojami paaugstinās spontānā aborta risks.

Zinātnieki vairākkārt ir brīdinājuši par plastikāta trauku kaitīgo komponentu bisfenolu A. Šo ķīmisko vielu baltu granulu veidā izmanto kā cietinātāju, kā arī iekšējo segumu plastikāta taras ražošanā, – vēsta fedpost.ru.

ASV zinātnieku jaunā pētījuma rezultāti sniedz vēl vienu bisfenola A kaitīgās iedarbības pierādījumu uz nākamās mātes veselību. Viņi noskaidroja, ka šī ķīmiskā viela ievērojami paaugstina spontānā aborta risku.

Pēc Live Science ziņām pētnieki paņēma 114 sieviešu asins paraugus, kuras bija piektajā grūtniecības mēnesī. Pēc bisfenola A līmeņa noteikšanas eksperimenta dalībnieču asinīs, zinātnieki noskaidroja, ka sievietēm ar augstu šīs vielas līmeni spontānā aborta iespējamība grūtniecības pirmajā trimestrī sastāda 80%.

Pētnieki uzsvēra: kaut gan tika konstatēts sakars starp augsta bisfenola A rādītāju un spontānā aborta iespējamību, pagaidām ir pāragri uzstāties ar skaļiem paziņojumiem, jo viņi nav noskaidrojuši šīs savstarpējās sakarības iemeslu.

„Es negribu uztraukt topošās māmiņas, jo praktiski nav iespējams izvairīties no šīs ķīmiskās vielas iedarbības, bet mūsu pētījumu dati rada piesardzību. Mēs analizējām augļa hromosomas pēc spontānā aborta un konstatējām, ka bisfenols A ir kļuvis par ģenētisko anomāliju iemeslu, – saka Stenfordas universitātes Dzemdniecības un ginekoloģijas katedras docente Ruta Lahti. – Mēs plānojam veikt papildizmeklējumus, lai izpētītu bisfenola A iedarbības samazināšanas jautājumu uz cilvēka organismu”.

Sarunas laikā ar žurnālistiem zinātnieki atgādināja par Bostonas kolēģu darba rezultātiem, saskaņā ar kuriem plastikāta trauku komponents rada reproduktīvās sistēmas traucējumus, ietekmējot olšūnu nogatavošanos.

Jāatzīmē, ka iepriekš FederalPost ziņoja par kaitīgām piedevām, kuras satur plastikāta iepakojums – dietilheksīdftalātiem. Ņujorkas universitātes Lengtonas medicīnas centra zinātnieki kopā ar Vašingtonas universitātes un Pensilvānijas universitātes Medicīnas skolas pētniekiem noskaidroja, ka šīs toksiskās vielas paaugstina asinsspiedienu un bērnu sirds saslimšanu risku.


Написать комментарий