Trešdaļa Latvijas iedzīvotāju nespēj iedomāties dzīvi bez interneta

foto: latvia.travel
foto: latvia.travel

Latvijas iedzīvotājiem ir Baltijā visciešākās attiecības ar internetu - gandrīz trešā daļa to uzskata par nozīmīgu dzīves sastāvdaļu un nespēj iedomāties ikdienu bez globālā tīmekļa, liecina servisa audita kompānijas Dorus veiktais pētījums trīs valstīs.

Apjomīgajā Baltijas mēroga aptaujā noskaidrots, ka 32,1% Latvijas iedzīvotāju justos nekomfortabli, ja ikdienā nebūtu pieejams internets, kamēr tikai 4,6 procenti respondentu apgalvo, ka viņiem nesagādātu grūtības dzīvot bez tā sniegtajām iespējām. Lietuvā globālais tīmeklis svarīga dzīves sastāvdaļa šķiet 30,6%, bet sevi par tehnoloģiju lielvalsti dēvējošajā Igaunijā - tikai 28,7 % respondentu.

Pētījuma dati apliecina, ka internets Baltijā kļuvis par plaša patēriņa pakalpojumu, jo deviņi no katriem desmit respondentiem tam piekļūst vai nu mājās, vai caur mobilajām ierīcēm - telefoniem un planšetdatoriem. Lietuvā tīmekli ik dienas personīgajās ierīcēs izmanto 92,8%, Latvijā - 91,2% un Igaunijā 89,2% respondentu.

"Sabiedrības internetizācija notiek tik straujā tempā, ka daudzas izmaiņas pat nepamanām. Ja vēl pirms 5 - 10 gadiem nozīmīgs piekļuves punkts internetam bija bibliotēkas un interneta kafejnīcas, tad tagad tos Latvijā izmanto vairs tikai viens no katriem 15 iedzīvotājiem. Abās kaimiņvalstīs šis skaitlis ir nedaudz augstāks - 7,2% Igaunijā un 9,2% Lietuvā," saka servisa audita kompānijas Dorus SIA Biznesa attīstības direktors Gatis Ulinskis.

Zīmīgi, ka Latvijas iedzīvotāji piekļūšanai tīmekļa plašumiem joprojām priekšroku dod galddatoriem, kamēr abās kaimiņvalstīs populārākā ierīču grupa ir klēpjdatori. Arī mobilo tālruņu un planšetdatoru lietošanas ziņā mēs ievērojami atpaliekam. Lietuvieši ir naskākie portatīvo datoru un mobilo telefonu izmantotāji, lai sameklētu vajadzīgo informāciju internetā, bet igauņi apsteidz kaimiņus planšetdatoru lietošanas ziņā.


Темы: , , , ,
Написать комментарий