Valsts Nodarbinātības aģentūras speciāliste: Darba devēju un potenciālo darbinieku prasības ir visai atšķirīgas

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Skolēnu brīvdienās Daugavpilī notika informatīvais seminārs, kas veltīts karjeras izvēles jautājumiem izglītības iestāžu mācību programmu ietvaros.

Kā portālam Gorod.lv pastāstīja Valsts Nodarbinātības aģentūras Daugavpils nodaļas karjeras konsultante Daina Samuša, pietiekami augstā bezdarba līmeņa apstākļos pie mums tai pašā laikā ir novērojams nepietiekams dažu nozaru speciālistu skaits.

„Jaunieši vēlas labi apmaksātu darbu, kas pilnīgi ir saprotams, bet nereti ne līdz galam izprot darbības sfēru, par kuru domā saņemt šo naudu.

Mūsu aģentūra veica darba devēju, kuri strādā tirdzniecības sfērā, un viņu potenciālo darbinieku aptauju. Kā izrādījās, prasības, kuras izvirza pirmie, būtiski atšķiras no otro gaidām.

Piemēram, darba devēji domā, ka viņu darbiniekiem labi jāzina latviešu valoda, tai pašā laikā jaunieši, kuri pretendē uz darbu tirdzniecībā, ir pārliecināti, ka Latvijā viņiem ir svarīgāk zināt angļu un krievu valodu.

Darba devēji uzskata, ka darbiniekam noteikti ir jābūt komunikablam, bet jaunieši domā, ka bez saskarsmes prasmēm tirdzniecībā var iztikt. Tāpat tas ir ar spēju vadīt automašīnu. Vienīgais, kur sakrīt vienu un otru viedoklis ir labas datorprasmes”, – pastāstīja speciāliste.

Diemžēl patlaban pat augstākā izglītība nav obligāts nosacījums, lai iegūtu labu darbu, jo darba devējiem ir vajadzīgi vispirms kompetenti cilvēki ar pieredzi. Tagad nereti cilvēkiem ar augstāko ekonomisko vai juridisko izglītību ir grūti iekārtoties darbā.

Tomēr saskaņā ar statistiku lielāko bezdarbnieku skaitam, kuri atrodas Valsts Nodarbinātības aģentūras uzskaitē vecumā līdz 24 gadiem, ir tikai vidējā vai pamatizglītība.

Speciāliste ieteica jauniešiem, kuri ir palikuši bez darba, nekādā gadījumā nenolaist rokas, meklēt pieņemamus variantus un nebaidīties atzīties, ka viņiem nav darba pieredzes.

„Piedāvājiet darba devējam pieņemt jūs darbā uz nelielu termiņu, centieties labi sevi rekomendēt jaunajā darbavietā un atcerieties, ka ceļu pārvarēs ejošais, bet pieredze ar laiku uzkrājas”, – domā D. Samuša.  


Написать комментарий