Nepatīkamas smakas veicina fizisko nespēku

foto: autocries.ru
foto: autocries.ru

Zinātnieki paziņoja, ka mūsdienu cilvēki pietiekami nenovērtē dažādu nepatīkamu smaku negatīvo ietekmi.

Mediķi apgalvo, ka šādas smakas nereti negatīvi ietekmē cilvēka labsajūtu. Turklāt jāatzīmē, ka šādos gadījumos cieš ne tikai oža, kura katru mikli spēj uztvert dažādas smaržas.

Lai pierādītu, ka tas tik tiešām ir nopietni, un pret smakām nedrīkst izturēties vieglprātīgi, Notingemas universitātes zinātnieki veica pētījumus. Šo darbu procesā kļuva skaidrs, ka nozīme ir katrai nepatīkamai smakai. Turklāt tās negatīvā ietekme ir izteikta stiprāk nekā patīkamo aromātu iedarbība, – vēsta raut.ru.

Apkārtējā vidē ir daudz nepatīkamu smaku, un tās katru dienu aptver cilvēku. Tādēļ eksperti apgalvo, ka būtu pat dīvaini, ja tās neietekmētu kopējo pašsajūtu.

Anglijas speciālisti ir pārliecināti, ka ikdienas nepatīkamās smakas nes sev līdzi tādas negatīvas izpausmes organisma funkcijās, tādas kā pārmērīga noguruma pazīmes, var rasties sāpes jostas un krūšu rajonā un pārējie nepatīkami stāvokļi. Turklāt dažiem cilvēkiem nepatīkamu smaku ietekmē var rasties bezmiegs vai, tieši otrādi, pārmērīga miegainība dienas laikā, neskatoties uz to, ka naktī cilvēks guļ normāli.

Eksperimentā piedalījās 194 cilvēki, un katrs no brīvprātīgajiem veica ierakstus speciālā dienasgrāmatā, kurā ierakstīja savas fiziskās sajūtas. Katrs dalībnieks dienasgrāmatā detalizēti aprakstīja skaņas un smaržas, kuras ir ap viņu, pašsajūtu un noskaņojumu noteiktā brīdī.

Kā pastāstīja pētījuma organizatori, eksperimentā tika izmantots liels smaržu skaits. Brīvprātīgie saskārās ar 70 dažādām smaržām, kuru vidū bija arī diezgan specifiskas. No izplatītākajām smaržām dalībniekiem tika piedāvātas ēdienu, krāsas, dūmu, kā arī kafijas un ķīmisko vielu smaržas. Rezultātā iezīmējās tendence, kura ļauj apgalvot, ka fizisko traucējumu simptomi eksperimenta dalībniekiem skaidrāk parādījās smaržas intensitātes pieauguma mērā.


Написать комментарий