Bieža meklētāju izmantošana pasliktina cilvēka atmiņu

foto: socialmediababe.com
foto: socialmediababe.com

Mūsdienu cilvēki nevar atcerēties datumu vai aktiera vārdu. Tad viņi izmanto meklētāju. Speciālisti to nosauca par „Google efektu”, raksta The Daily Mail.

Kā parādīja pētījums, mūsdienu cilvēks saskata meklētājā sava intelekta turpinājumu, nevis atsevišķu instrumentu.

Hārvardas universitātes psihologi Daniels Vegners un Adrians Vards uzskata, ka tā ir problēma. Internets tagad spēlē cilvēka lomu, ar kuru mēs dalāmies ar personīgajiem datiem, uzticot atmiņas parastiem servisiem. Tas nozīmē, ka reāls partneris, kurš ir gatavs uzklausīt vērtīgu informāciju, vairs nav vajadzīgs.

Programmas zina vairāk un izdod informāciju ātrāk nekā cilvēks. Tādēļ tās tiek uztvertas nevis kā ārējie atmiņu avoti, bet kā izziņas spēju daļa. Eksperiments pierādīja: cilvēki labāk atcerējās informāciju, ja domāja, ka tās ieraksts bija nodzēsts. Ja viņi zināja, ka informācija atrodas datorā, brīvprātīgie to aizmirsa, neskatoties uz lūgumu to iegaumēt.

Cita eksperimenta ietvaros studentu grupai palūdza atbildēt uz jautājumiem, izmantojot vai neizmantojot meklētāju. Bet pēc tam bija jānovērtē savs intelekts. Ja students izvēlējās meklētāju, tad viņš bija augstās domās par savām spējām pat salīdzinājumā ar citiem cilvēkiem, kuri uz jautājumiem pareizi atbildēja pašu spēkiem. 


Написать комментарий