Radikālo noskaņojumu pastiprināšanās apdraud ES 1

foto: vestifinance.ru
foto: vestifinance.ru

Ar šādu paziņojumu uzstājās Somijas premjerministrs Jurki Katainens.

Pēc viņa domām nacionālistisko noskaņojumu pacēlums ir reāli draudi Eiropas Savienības veselumam.

Somijas premjerministrs aicināja „nepadoties radikāļu populismam” un ieklausīties mērenākos politiķos. Viņš teica, ka „ES ekonomiskā situācija ir pietiekami sarežģīta. Ir acīmredzams, ka tādi nepopulāri pasākumi kā izdevumu samazinājums un banku glābšana uz nodokļu maksātāju rēķina nodarīja kaitējumu daudzu partiju imidžam daudzās Eiropas valstīs.

Uz šī fona mēs redzam, ka iedzīvotāju interese par politiskajām grupām, kuras sola risināt pašreizējās problēmas, pieaug. Visdrīzāk nākamajās vēlēšanās galēji kreisās un galēji labējās populistiskās partijas iegūs ievērojami lielāku atbalstu nekā agrāk.

Turklāt daudzi cilvēki, kuri agrāk neinteresējās par politiku, tagad pievērš uzmanību šīm kustībām. Es nedomāju, ka radikāli noskaņotām partijām izdosies mainīt Eiropu, bet viņu popularitāte pieaug”, – ziņo vestifinance.ru.  

Maija beigās notiks Eiropas Parlamenta vēlēšanas. Somijas premjerministra bažas ir pamatotas: nacionālistiskie noskaņojumi Eiropā pieaug, un domājams šodien tie ir sasnieguši savu maksimumu no Eiropas Savienības dibināšanas brīža.

Nīderlandes „Brīvības partijas” vadītājs Gērts Vilders Wall Street Journal rakstā „The Resurgence of European Patriotism” prognozē, ka 2014. gada maija vēlēšanās „eirokrāti piedzīvos graujošu zaudējumu”.

Pēc Vildera domām „šāds rezultāts nevis nozīmēs populisma pieaugumu, bet demokrātijas uzvaru Eiropā”.

Nacionālistu pozīcijas ir stipras ne tikai Nīderlandē. Francijā pieaug „Nacionālās frontes” reitingi Marinas Le Penas vadībā.

Somijā partija „Īstie somi” 2011. gada vēlēšanās ieguva 19,1% vēlētāju balsu. Turklāt 1999. gadā šai partijai izdevās savākt tikai 1% balsu.

Lielbritānijā pacēlumu pārdzīvo UKID – Apvienotās Karalistes neatkarības partija (United Kingdom Independence Party). Tās līderis Naidžels Faradžs regulāri uzstājas ar runām Eiropas Parlamentā pret ES varas iestādēm.

Marina Le Pena jau paziņoja, ka „veic aktīvu darbu” kopā ar saviem dažādu valstu kolēģiem bloka pret Eiropu izveidošanai nākamā sasaukuma parlamentā. 


Написать комментарий

Tas ir labi.Ceru ,ka arī Latvijā ievēlēs taisnīgus cilvēkus.Latvijai patriotiskus cilvēkus.Vieni no tādiem ir Latvijas antiglobālisti.