Zolitūdes iedzīvotāji un traģēdijas liecinieki: māja jānojauc

foto: mixnews.lv
foto: mixnews.lv

Mēs visi bijām traģēdijas liecinieki, par mirušo dvēseles mieru mēs lūdzamies, taču, kas notiks ar mūsu dzīvēm, mūsu bērnu drošību? 

Šādu jautājumu uzdod Zolitūdes iedzīvotāji, kuri dzīvo blakus traģēdijas vietai. Iedzīvotāju uztraukuma iemesls ir kopā ar lielveikalu Maxima būvētā trīspadsmit stāvu dzīvojamā ēka.

Traģēdijas brīdī mūsu mājas satricināja kā zemestrīcē, stāsta Aleksandra Bieziņa ielas (Zolitūdē, Rīgā) iedzīvotāji. Veikala jumta sabrukšana satricināja arī tai pieguļošo jaunbūvi – augstceltni.

«Plaisas ēkas sānos, mūsuprāt, liecina, ka šis nams nav drošs, taču mums nekādu informāciju neviens nesniedz un uz mūsu jautājumiem neatbild! Vai tiešām mums katru mirkli, katru dienu un nakti jādzīvo bailēs, vai šī ēka nesabruks?» vaicā svētdien sapulcē sanākušie vairāku daudzstāvu namu iedzīvotāji. Viena vēstule uz Rīgas pašvaldības atbildīgajām iestādēm jau aizceļojusi, atbildes vēl nav. Top otra vēstule ar prasību 13 stāvus augsto monstru – kā to jau nodēvējuši iedzīvotāji – nojaukt. Iedzīvotāji pieprasa ierēdņus rīkoties.

Biedējoši

Līst pamatīgs lietus, un vējš pluina vārgos lietussargus, taču apkārtējo namu iedzīvotāji sanākuši kopā, lai izstāstītu savu sāpi. Traģēdijas vietu joprojām norobežo dzeltenās barjeras, gruvešu kaudzes, stāv policisti. Aiz sabrukušās Maxima ēkas spocīgi slejas nepabeigtā dzīvokļu māja. Kopš sabrucis veikals, tagad arī tās netradicionālais plānojums ieguvis biedējošas aprises. Rīgas pilsētas būvvalde pašlaik apturējusi būvatļauju 12 stāvu ēkai (iedzīvotāji gan ir pārliecināti, ka tā ir 13 stāvus augsta), taču tās liktenis vēl nav izlemts. Urbeto – tā nodēvēts projekts, kura attīstītāji ir Homburg Zolitūde. Projekta mājaslapa, kur agrāk varēja apskatīt namu un gūt informāciju, kā iegādāties dzīvokli, slīkst tumsā: ņemot vērā traģēdiju, kas 21. novembrī notika Priedaines ielā 20, projekts ir apturēts. To papildina līdzjūtība bojāgājušo ģimenēm un cietušajiem.

Pieprasām informāciju

Viena no lielākajām problēmām – mums nav vispār nekādas informācijas, Neatkarīgajai stāsta A. Bieziņa ielas iedzīvotājs Vladimirs. «Uzreiz pēc traģēdijas apkārt mūsu mājām, apkārt nepabeigtajai jaunceltnei staigāja cilvēki, veica pārbaudes. Kādas? Mēs to nezinām. Cilvēki baidās nakšņot mājās, un tas nav tikai tāpēc, ka tepat aiz logiem notikusi šaušalīga traģēdija, bet arī tāpēc, ka cilvēki baidās arī par savu, savu bērnu drošību.» Vladimirs secina: panika tagad valda mūsu mājās.

«Traģēdijas dienā manā dzīvoklī devītajā stāvā bija kā zemestrīcē. Un es to zinu, jo esmu ko tādu piedzīvojusi. Varētu neiet pie loga, bet katru dienu eju... Mēs visi esam vēl šokā no šīs traģēdijas,» stāsta blakus mājas iedzīvotāja. «Bērns, kura istabas logi veras uz sabrukušo veikalu Maxima, vairs šajā istabā neguļ.» Šos pārdzīvojumus iedzīvotājiem papildina tas, ka lielveikalam Maxima pieguļošā māja, kurai blakus no visām pusēm atrodas citas dzīvojamās mājas ar simtiem dzīvokļu, arī varētu būt bīstama. Iedzīvotāji ir pat pārliecināti, ka tā tas ir, tikai pagaidām neviens nerīkojas vai pat slēpj informāciju. Veikala sabrukšana bijusi tik spēcīga, ka izklausījusies kā sprādziens un «tas noteikti ietekmējis šīs nepabeigtās mājas pamatus un visu konstrukciju».

Pēc iedzīvotāju stāstītā, daudzdzīvokļu mājai divas reizes dienā tiekot veikti ēkas stabilitātes mērījumi. Arī par to sīkāku datu nav. Īsi pēc traģēdijas gan ugunsdzēsēji, gan policija teikuši: jā, teorētiski tā var būt, ka arī šī māja var sabrukt. To visu iedzīvotāji klausījušies ziņās. Tāpat arī arhitekti: jā, pēc stundas, dienas, mēneša – tas var notikt.

Bija pret augstceltni

Iedzīvotāji atceras: pirms vairākiem gadiem, kad sāka celt lielveikalu, viņi bijuši priecīgi, jo veikalu trūcis. Esot bijis paziņojums, ka tiek celts komplekss ar veikalu un dzīvojamo namu, taču tas pazudis... Cilvēki pieļauj: tas tāpēc, lai neviens neiedomātos iebilst pret augstceltni pie pārējo namu logiem. Sabiedriskās apspriešanas nav bijis. «Tas taču skaidrs – mēs visi bijām un tādā apspriešanā būtu pret,» saka Bieziņa ielas iedzīvotāja Tatjana. Iedzīvotāji visi kā viens apliecina, ka no sākuma uzcēla pazemes stāvu, kur bija plānota autostāvvieta, un tad divus stāvus, kuri abām ēkām – veikalam Maxima un augstceltnei – ir kopīgi. «Mēs tā uzskatām, jo vispirms uzcēla šos divus stāvus un celtniecību apturēja vai, tobrīd, mūsuprāt, pabeidza, tirdzniecības centrs varēja sākt strādāt, mēs vēl nopriecājāmies – tiešām nekādas augstceltnes nebūs,» stāsta iedzīvotāji. Taču gadu pēc veikala darbības uzsākšanas celtniecība atsākās pilnā sparā, un dzīvojamais nams uzslējās iedzīvotājiem neticamā augstumā. «Tur ir visi 13 stāvi! Es nesaprotu, kā varēja ļaut tik augstu celt, ja apkārt tikai deviņu stāvu mājas,» neapmierinātība ar augstceltni iedzīvotājos ir vēl no tiem laikiem. Viņi arī stāsta, ka daudz nepatikšanu sagādājusi celtniecība – gan būvgruži, putekļi, skaļums un celtņu darbība – pāri visām citām mājām un bērniem, kuri rotaļājās ārā. «Saka – tās divas dažādas ēkas – sabrukusī un blakus, bet tie, kuri tā saka, melo, jo abām ēkām kopīgi pagrabstāvi,» saka kāds cits iedzīvotājs Pēteris. Viņa teikto apliecina arī pirms traģēdijas veikalā Maxima strādājusī kasiere.

Ēka jānojauc

«Mēs uzskatām, ka vispār visai Rīgas domei, Ministru kabinetam vajadzēja te būt un ar mums runāt!» ir pārliecināta iedzīvotāja Valentīna. Viņa rāda vēstules kopiju, kuras adresāts ir Rīgas dome. Pagaidām atbildes nav. Ne no viena, kam iedzīvotāji prasījuši. Vēstulē iedzīvotāji pieprasa apliecinājumu, kā traģēdija ietekmējusi Homburga augstceltni, vai tā nav bīstama? Taču tagad iedzīvotāji gatavo jaunu pieprasījumu – ēku nepieciešams nojaukt! «Dzirdēju – veiks ekspertīzi, vai tā māja ir droša, ja nebūs droša – nojauks. Zinot naudas varu, nebūs grūti šiem dabūt atzinumu, ka ēka ir droša. Taču ir arī ētisks apsvērums – šī vieta vienmēr atgādinās par traģēdiju. Un trešais – citu cilvēku drošība,» spriež Vladimirs. Viņi negrib katru nakti doties gulēt ar bailēm, vai tā ēka sabruks. Par iedzīvotāju nemieru liecina arī tas, ka pat atkritumu vadā ar troksni iekritušais priekšmets mūsu sarunas laikā izraisa nāves klusumu un atvieglotas nopūtas pēc tam....


Написать комментарий