Plāno ieviest kriminālatbildību jaunu «legālo narkotiku» pārdevējiem

foto: Bulls Press
foto: Bulls Press

Par jaunu psihoaktīvo vielu pārdošanu, ja to aprite ir aizliegta vai ierobežota, likumā tiks paredzēta kriminālatbildība un „legālo narkotiku” tirgotājiem varēs piemērot gadu ilgu ieslodzījumu, ziņo Saeimas preses dienests.

To paredz grozījumi Krimināllikumā, ko otrdien, 3.decembrī, otrajā lasījumā atbalstīja Saeimas Krimināltiesību politikas apakškomisijas deputāti.

 „Šis ir nākamais solis cīņai pret „legālo narkotiku” sērgu. Saeima jau grozījusi narkotisko vielu aprites likumu, paredzot policijai tiesības operatīvi izņemt no tirgus arī vielas, kuras vēl nav iekļautas narkotiku sarakstā, bet par kuru kaitīgumu ir pamatotas aizdomas. Ja policija konstatēs, ka tiek tirgotas vielas, kurām piemērots pagaidu aizliegums, pārdevējam būs jāstājas tiesas priekšā,” norāda Juridiskās komisijas Krimināltiesību politikas apakškomisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins.

 „Ceram, ka līdz ar šo „legālo narkotiku” biznesam tiks būtiski sasietas rokas. Tiklīdz pārdošanā parādās jauna veselībai kaitīga viela, atbildīgajai iestādei ir iespēja tai operatīvi noteikt pagaidu aizliegumu līdz 12 mēnešiem. Savukārt tās tirgotājiem būs iespēja savu rīcību pārdomāt ieslodzījumā,” uzsver apakškomisijas vadītājs.

Apakškomisijā atbalstītie Krimināllikuma grozījumi paredz likumu papildināt ar jaunu pantu, paredzot ieviest atbildību par jaunas psihoaktīvas vielas vai tās saturoša izstrādājuma neatļautu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu un pārsūtīšanu realizācijas nolūkā vai tās realizāciju, ja šīs vielas aprite ir aizliegta vai ierobežota. Plānotā sankcija par šo pārkāpumu ir brīvības atņemšana uz laiku līdz vienam gadam vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai naudas sods.

Par minētajām izmaiņām Krimināllikumā vēl jālemj Juridiskajā komisijā, kā arī divos lasījumos tie jāskata Saeimā. 


Написать комментарий