Trešdaļa somu domā, ka Somijā vislabākā dzīve bijusi 80.gados

foto: Publicitātes foto
foto: Publicitātes foto

Aptuveni trešā daļa somu uzskata, ka 80.gadi bija desmitgade, kurā dzīve Somijā bija vislabākā, liecina pēc sabiedriskā medija "Yle" pasūtījuma veiktais kompānijas "Taloustutkimus" pētījums.

Aptaujātie somi uzskata, ka 80.gados būtiski palielinājās dzīves kvalitāte. Savukārt 70.gadus un 90.gadus par tādiem uzskata tikai aptuveni desmitā daļa aptaujāto.

80.gadi ir populāri dažādu sabiedrības grupu vidū. Tas ir labklājības valsts zelta laikmets, kad strauji pieauga bērnu un ģimenes pabalsti, bezdarbnieku pabalsti un pensijas, savukārt darba laiks tika samazināts. turklāt ekonomiskā izaugsme bija stabila, Somijā tika fiksēta teju pilnīga nodarbinātība. Sabiedrība uzplauka un tērēja nopelnīto naudu.

Pretēji tam - 90.gados Somija iegrima dziļā depresijā, un tikai desmit procenti aptaujāto piemin šo desmitgadi.

Helsinku universitātes Somijas un Skandināvijas vēstures speciālists, docents Kaijs Hēgmans min, ka rezultāti arī atklāj pozitīvas gaidas par
iespējām, kas paverās pēc pievienošanās Eiropas Savienībai.

Tomēr, pēc vēsturnieka domām, ikdienas dzīve un kultūra bija sliktāka nekā tagad šķiet. Hēgmanam nav labu atmiņu par 80.gadiem. Viņam prātā palikuši uzpūtīgi baņķieri dārgos uzvalkos ar polsterētiem pleciem.

"Tie ir labs 80.gadu simbols. Briesmīgi," Hēgmans raidkorporācijai "Yle" teicis ar zināmu riebumu.

Vēsturnieks arī ir izbrīnīts par 90.gadu sliktais vērtējumu, jo ekonomiskā krīze desmitgades sākumā, viņaprāt, bija samērā īsa. Šajā laikā somija iestājās Eiropas Savienība, savukārt desmitgades otrā pusē strauji uzplauka "Nokia".

"Deviņdesmitie gadi bija ļoti darbīgi gadi, savukārt astoņdesmitie - tikai runāšanas laiks," viņš teica.

Loģiski, ka nesenā pagātne ir populārākas, jo senākas desmitgades nav tik spilgti iespiedušās sabiedrības atmiņās. Hēgmans to min arī kā daļēji no atmiņām zudušo laiku.

70.gadus par labiem laikiem uzskata vien 11% aptaujāto, bet 60.gadus - tikai 5%, tomēr Hēgmans domā, ka cilvēki nenovērtē 60.gadus. Viņš uzskata, ka šajā laikā tika paveiktas daudzas lietas, kas nodrošināja "zelta 80.gadus". 60.gados ekonomiskā izaugsme bija tāda pati kā 80.gados, tajā laikā dzima labklājības valsts idejas un kultūra. Vienlaikus somi toreiz bija brīvāki un internacionālāki nekā 80.gados.

"Somi šajā laikā pirmo reizi ieraudzīja apkārtējo pasauli. Šajā laikā atmosfēra bija brīvāka. 60.-70.gadi bija Rietumos bija estētikas laiks, labas mūzikas un literatūras ēra. 80.gadi bija nožēlojami," skaidro Hēgmans.

"Taloustutkimus" decembrī telefoniski aptaujāja vairāk nekā tūkstoti Somijas iedzīvotāju. Aptaujas kļūda ir 3%.


Написать комментарий