Ķīnietis ar gaisa balonu iegāžas jūrā

foto: webground.su
foto: webground.su

Japānas krasta apsardze izglābusi kādu ķīnieti, kurš ar gaisa balonu bija iekritis jūrā, trešdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Ķīnas pilsonis ar gaisa balonu vēlējās sasniegt strīdīgās salas Austrumķīnas jūrā. BBC vēsta, ka ķīnietis ar gaisa balonu pacēlies Fudzjaņas provincē un vēlējies nolaisties uz vienas no Senkaku salām, par kurām starp Ķīnu un Japāni ir strīds.

Iecerētais ķīnietim neizdevās un viņš iegāzās jūrā. Japānas krasta apsardze viņu izglāba un nodeva Ķīnas robežsargiem. Nav zināms, vai apņēmīgais ķīnietis mēģinās ideju īstenot otrreiz.

Ķīnieši Senkaku arhipelāgu dēvē par Djaoju salām. Tās atrodas 400 kilometru attālumā no Japānai piederošās Okinavas salas galvaspilsētas Nahas un 200 kilometru attālumā no Taivānas. Atbilstoši Pekinas versijai šīs salas ķīnieši atklājuši jau XIV gadsimtā, bet Japāna tās ieguvusi 1885.gadā noslēgtā "netaisnīgā" Šimonoseki līguma rezultātā.

Pēc Otrā pasaules kara Japāna zaudēja visas teritorijas, ko tā bija ieguvusi kopš XIX gadsimta beigām, un Senkaku salas nokļuva ASV jurisdikcijā.

1972.gadā ASV atdeva salas Japānai, bet Ķīna šo lēmumu atteicās atzīt.


Написать комментарий