Izraēlas Ārlietu ministrijas vadītājs paziņoja par ES dalībvalstu neobjektīvo attieksmi

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Izraēlas ĀM: Eiropas Savienības valstīm neobjektīvi attiecas pret Izraēlu, nosliecoties uz palestīniešu pusi.

Eiropas Savienības valstis raksturo divējāda pieeja Izraēlas – Palestīnas konflikta pusēm, paziņoja Izraēlas ārlietu ministrs Avigdors Libermans tikšanās laikā ar Lielbritānijas, Francijas, Itālijas un Spānijas sūtņiem, kuri bija izsaukti uz ebreju valsts ĀM.

Libermans pieprasīja no diplomātiem izskaidrot viņu valdību politiku, kuras pēc ministra vārdiem „neobjektīvi attiecas pret Izraēlu, sliecoties uz palestīniešu pusi”.

Šonedēļ Izraēlas sūtņus Londonā, Parīzē, Romā un Madridē izsauca uz Ārlietu ministrijām, kur viņiem tika izteikts protests par Izraēlas valdības plāniem paplašināt ebreju apmetnes Jordānas upes Rietumu krastā, – ziņo telegraf.com.ua. 

Ceturtdienas vakarā Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu tikšanās laikā ar ārzemju mēdiju pārstāvjiem asi kritizēja ES valstis, apsūdzot tās par „liekulību”. Viņš noraidīja eiropiešu apgalvojumus, saskaņā ar kuriem „apmetnes ir šķērslis ceļā uz miera līgumu” un uzsvēra, ka „dažas jaunas mājas nemainīs karti”. Viņš piebilda, ka Izraēlas puse vēl pirms tiešo pārrunu atjaunošanas ar palestīniešiem pagājušajā gadā lika viņiem un ASV saprast, ka celtniecība apmetnēs turpināsies. „Tādējādi visi pārrunu dalībnieki no paša sākuma labi zināja šo pozīciju, kaut gan tā nav fiksēta rakstveidā”, – atzīmēja premjerministrs.

Pēc tam Benjamins Netanjahu uzdeva retorisku jautājumu: „Kad pēdējo reizi Eiropas ĀM ir izsaukuši Palestīnas sūtņus, lai izvirzītu viņiem pretenzijas par Palestīnas aicinājumiem iznīcināt Izraēlu, vai paziņotu protestu saistībā ar Palestīnas policistu līdzdalību terora aktos pret mierīgajiem izraēliešiem?”

„Bilances trūkums un liekulība eiropiešu pieejā Tuvo Austrumu konfliktam ne tikai neveicina mierizlīgumu, bet tieši pretēji atbīda to. Šāda politika saka palestīniešiem: jūs varat turpināt izmantot kūdīšanas un terora metodes, un turklāt palikt nesodītiem”, – paziņoja Izraēlas premjers ārvalstu žurnālistiem.

Izraēlas un ES attiecības nopietni pasliktinājās pērnajā gadā pēc tam, kad Eiropas Komisija pieņēma lēmumu par ebreju apmetņu boikotu Jordānas upes Rietumu krastā un jebkuriem darījumu sakariem ar Izraēlas kompānijām, kuras tai vai citā mērā ir saistītas ar nometinātajiem.  


Написать комментарий