Eksperti: Turpmākajos divos gados spēcīgāku izaugsmi piedzīvos vien dažas ekonomikas

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Pasaulē atšķirības izaugsmes tempos kļūst izteiktākas, ASV un Lielbritānijai augot straujāk, jaunākajā Swedbank makroekonomikas apskatā norāda eksperti.

Turpmākajos divos gados samērā spēcīgu izaugsmi piedzīvos vien dažas, bet lielas ekonomikas (ASV, Lielbritānija un Vācija), bet daudzas citas joprojām cīnīsies ar recesiju vai lēnu izaugsmi. Tendences valstu starpā būs ļoti atšķirīgas un liela nozīme būs politikas veidotāju spējai pieņemt atbilstošus lēmumus. Kopumā pasaulē izaugsme palēnām kļūs spējāka un finanšu tirgi pakāpeniski pieradīs pie mazāka monetāro stimulu apjoma, tomēr krasu negatīvu svārstību risks joprojām saglabājas.

Attiecībā uz pasaules ekonomikas izaugsmi kopumā eksperti saglabā piesardzīgi optimistisku skatu, prognozējot, ka nākamajos divos gados izaugsme pakāpeniski pieņemsies spēkā un tuvosies 4% atzīmei. Lai gan 2013.gadā bija daudz viltus startu, gada nogales dati rāda, ka izaugsme tomēr pamazām kļūst spēcīgāka. Bet dinamika nav vienmērīga, uzsver eksperti.

ASV un Lielbritānija aug straujāk par gaidīto un 2014.gada izaugsmes prognozi tām eksperti paaugstinājuši, tomēr viņi ir ļoti piesardzīgi par to, cik noturīgs būs šāds izaugsmes temps.

Eirozonā atšķirības valstu starpā kļūs arvien redzamākas – Vācija būs galvenais izaugsmes dzinulis un augs straujāk, turpretim Francija un Itālija atgūsies lēnāk nekā prognozēts iepriekš.

Skandināvijā izaugsme būs mērena, turklāt Norvēģijā un Somijā tā, visticamāk, būs lēnāka, bet Dānijā mazliet straujāka, nekā prognozēts pērn oktobrī publicētajā Swedbank ekonomikas apskatā.

Izaugsmes modeļa maiņas dēļ Ķīnas izaugsme tuvākajos pāris gados būs ap 7%, bet šogad pat mazliet lēnāka. Samērā lēna izaugsme būs problēma arī vairumā citu attīstības valstu.

Paredzams, ka Zviedrijas ekonomika 2014.gadā atkal augs straujāk, bet 2015.gadā izaugsme nedaudz palēnināsies. Ekonomikas politika kļūs mazāk ekspansīva, mājsaimniecību patēriņu iegrožos gaidāmais procentu likmju kāpums un joprojām vārgs pieprasījums eksporta tirgos. 


Написать комментарий