Nav jānoraksta cilvēki, kas bijuši tuvi politiķiem, paziņo Straujuma

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Nedomāju, ka jānoraksta cilvēki, kas kādreiz bijuši tuvāki politiķiem, vērtējot bijušā premjera Valda Dombrovska ( V) biroja vadītājas Olitas Augustovskas iecelšanu lidostas "Rīga" valdē, trešdien LNT sacīja premjerministre Laimdota Straujuma ( V).

Jau vēstīts, ka otrdien, spītējot kritikai, Augustovska tika iecelta lidostas valdē. Savukārt no darba lidostas "Rīga" valdē tika atcelts Agris Balodis, jo viņš zaudējis Satiksmes ministrijas uzticību.

Straujuma sacīja, ka Augustovskas iecelšana otrdien pārrunāta ar satiksmes ministru Anriju Matīsu. Viņš teicis, ka ir nepieciešams cilvēks, kuram ministrs var uzticēties un kuram kā kapitāldaļu turētājs var uzticēties ministrija.

Matīss sarunā minējis divus cilvēkus lidostas valdē, kam neuzticas, no kuriem viens otrdien atcelts no amata. Otra sarunā minētā valdes locekļa vārdu Straujuma LNT atteicās nosaukt.

Straujuma uzsvēra, ka viņa kopumā ir pret dažādu politisko personu iekļaušanu kapitālsabiedrību valdēs, ko apliecinājusi savā līdzšinējā darbā.

Premjere gan nesniedza tiešu atbildi uz jautājumu, vai Augustovska būtu iecelta lidostas valdē, ja nebūtu saistīta ar "Vienotību". Viņa atzina, ka Augustovska "ir pārvaldes profesionālis", taču veids, kādā viņa iecelta lidostas valdē, "sabiedrībā raisa šīs pārdomas" un "prasa izskaidrošanu".

Straujuma uzsvēra, ka ir nepieciešami kritēriji cilvēku iecelšanai šādos amatos, jo sabiedrībai nepieciešams saprast, kāpēc amatu ieguvis tieši šis cilvēks.

Kā kritēriju Straujuma minēja profesionalitāti, kā arī to, ka ministram ir jāuzticas tam cilvēkam, ko "viņš ieliek valdē". Ne vienmēr tam ir jābūt nozares speciālistam.

"Mani visi uzskata par lauksaimniecības speciālisti, lai gan mana izglītība ir matemātķis," sacīja Straujuma.

Kritēriji iestrādāti likumā, kas patlaban atrodas izskatīšanā Saeimā.

Tāpat viņa solīja, ka iedzīvotāji saņems kompensācijas saistībā ar elektrības cenu kāpumu, kā arī uzsvēra, ka netiks palielināts finansējums valsts pārvaldei un nepieaugs arī štata vietu skaits.

Straujuma intervijā arī norādīja, ka viņas vadītajā valdībā Izglītības likuma normas par valodu proporcijām mazākumtautību skolās netiks mainītas. Viņa stāstīja, ka tiks gatavoti materiāli skolotāju izglītošanai un kvalifikācijas celšanai, lai viņi varētu profesionālāk apmācīt skolēnus latviešu valodā.


 


Написать комментарий